Νερό, το πιο πολύτιμο αγαθό για την ζωή


Η άνοδος της θερμοκρασίας, που απειλεί με υπερθέρμανση τον πλανήτη, και η ρύπανση, που εμποδίζει την ηλιακή ενέργεια, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων υγρασίας στην ατμόσφαιρα και το έδαφος και την εξάντληση των αποθεμάτων νερού, σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση Nature.
Ο Μάρτιν Γιουνγκ του Ινστιτούτου Βιογεωχημίας Μαξ Πλανκ στην Ιένα της Γερμανίας και άλλοι επιστήμονες υπολόγισαν τις τάσεις ολικής εξάτμισης – της ποσότητας των υδρατμών που εισέρχεται στη ατμόσφαιρα μεταξύ 1982 και 2008. Διαπίστωσαν ότι η ολική εξάτμιση ήταν σε ανοδική τροχιά μέχρι το 1998, όπως αναμενόταν άλλωστε σε ένα θερμαινόμενο παγκόσμιο κλίμα. Η τάση αυτή αντιστράφηκε το 1998, καθώς η υγρασία που εξατμιζόταν στην ατμόσφαιρα άρχισε να μειώνεται.
Σε ορισμένες περιοχές, η άνοδος της θερμοκρασίας τράβηξε όλο το διαθέσιμο νερό από το έδαφος, υποστηρίζει ο Στέφεν Ράνινγκ του πανεπιστημίου της Μοντάνα, στις ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα επιστημόνων. Αν και η υγρασία επιστρέφει στη γη ως βροχή, πέφτει αλλού, αφήνοντας περιοχές όπως η Αυστραλία τελείως ξερές.


Χωρίς νερό κανένας δεν μπορεί να επιζήσει πάνω από μερικές μέρες. Όμως με τα χρόνια η παγκόσμια ζήτηση καθαρού πόσιμου νερού γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Το πόσιμο νερό – είναι τώρα πολυτιμότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία λόγω της εντατικής χρησιμοποίησης του στη γεωργία , στη σύγχρονή βιομηχανία και στην παραγωγή ενέργειας – χρειάζεται καλύτερη διαχείριση και λογική χρήση εάν δεν επιθυμούμε να ζήσουμε τραγικές καταστάσεις στο μέλλον. Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού της γης , της μαζικής κατανάλωσης , της κατάχρησης των φυσικών πόρων και της μόλυνσης του νερού η διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και διαρκώς μειώνεται . Για αυτό το λόγο , το νερό αποτελεί στρατηγικής σημασίας αγαθό σε όλη την υφήλιο και αιτία για πολλές πολιτικές διενέξεις . Πολλοί έχουν προβλέψει ότι το καθαρό νερό θα γίνει το πετρέλαιο του μέλλοντος καθιστώντας τον Καναδά με τα πλεονάζοντα αποθέματα νερού την πιο πλούσια χώρα του πλανήτη . Σύμφωνα με την έρευνα της UNESCO που πραγματοποιήθηκε το 2003 για τα παγκόσμια αποθέματα νερού , στα επόμενα 20 χρόνια η ποσότητα του νερού που αναλογεί στον καθένα προβλέπεται να μειωθεί κατά 30% – 40%.


Save water save life