Τι να προσέχουμε όταν κολυμπάμε στη θάλασσα·         Δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε από την ακτή, ειδικά αν δεν γνωρίζουμε καλό κολύμπι ή είμαστε κουρασμένοι. Σκεφτείτε ότι η επιστροφή θα είναι περισσότερο κουραστική.


·         Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν ούτε στιγμή χωρίς επιτήρηση και προστασία. Το κακό μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα (από 1-5 λεπτά) και χωρίς προειδοποιητικό θόρυβο ή φασαρία.


·         Οχι βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζουμε το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού.


·         Δεν κολυμπάμε σε περιοχές, όπου υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες (για μόλυνση, ρεύματα ή οτιδήποτε άλλο).


·         Δεν μένουμε πολύ ώρα στον ήλιο -ιδιαίτερα στα πρώτα μπάνια- γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα ή ηλίαση. Αν αισθανθούμε ρίγος ή ζαλάδα, βγαίνουμε αμέσως από τη θάλασσα.


·         Αν κουραστούμε κολυμπώντας, δεν χρειάζεται πανικός. Μένουμε ακίνητοι στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζουμε ήρεμα, όταν ξεκουραστούμε.


·         Αν πάθουμε ‘κράμπα’, δεν πρέπει να φοβηθούμε. Χαλαρώνουμε το μέρος του σώματος που ‘πιάστηκε’ με τοπικό μασάζ και με αργές κινήσεις επιστρέφουμε στην ακτή.


·         Δεν ξεπερνάμε τις σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται μόνο τα ταχύπλοα σκάφη.


·         Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητεί βοήθεια και δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε, καλέστε και εσείς σε βοήθεια.


·         Προσοχή στα δυνατά κύματα. Τα νερά μπορούν εύκολα να παρασύρουν ένα παιδί όταν υποχωρούν.


·         Κολυμπάτε με παρέα, αν αυτό είναι δυνατόν.


Φαγητό+αλκοόλ+κολύμπι=SOS
Αν έχουμε φάει πρέπει να αφήσουμε αρκετή ώρα να περάσει πριν μπούμε στο νερό. Πρέπει να δώσουμε στο πεπτικό μας σύστημα το χρόνο που χρειάζεται για να αρχίσει τη διαδικασία της αφομοίωσης της τροφής. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το αίμα συγκεντρώνεται στο στομάχι. Αν πέσουμε στο νερό αμέσως μετά το φαγητό, το αίμα που χρειάζεται για τη χώνευση θα στραφεί προς τους μύες που χρειάζονται ενέργεια για την κολύμβηση. Υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί τάση ή ακόμα και εμετός και να πάθουμε αναρρόφηση με συνεπαγόμενο πνιγμό αφού οι συσπάσεις του λάρυγγα εμποδίζουν την εισροή οξυγόνου.