Οι Θάλασσες Θυμίζουν Πεδίο Μάχης!


Οι Θάλασσες Θυμίζουν Πεδίο Μάχης


Όταν γεννήθηκε ο  Πιερ-Υβ Κουστό, ο πατέρας του, ο διάσημος θαλάσσιος εξερευνητής και θρύλος του ντοκιμαντέρ, Ζακ Κουστό, ήταν 72 ετών. Η εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων είχε ήδη περάσει και ο περίφημος θαλασσοπόρος διήγε έναν ήρεμο βίο, αναπτύσσοντας πλούσιο συγγραφικό έργο. Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι το περιπετειώδες πνεύμα, η ανάγκη για εξερεύνηση και η βαθιά αγάπη για το θαλάσσιο περιβάλλον είναι καταγεγραμμένα στο… DNA της οικογένειας Κουστό.


Μόλις στην ηλικία των 29 ετών, ο Πιερ-Υβ Κουστό είναι ένας από τους πιο δραστήριους δύτες, εξερευνητές και ακτιβιστές για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, πρωτοστατεί στην δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου δυτών που θα καταγράφουν με βίντεο και θα αναρτούν στο διαδίκτυο τις ομορφιές, τους κινδύνους και κυρίως τις παρανομίες που απειλούν τις θάλασσες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.


 


Λεηλασία άνευ προηγουμένου


 


Αν και έχει ταξιδέψει (και καταδυθεί) σε δεκάδες διαφορετικές θάλασσες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ο κ. Πιερ-Υβ Κουστό δηλώνει ευθύς εξαρχής ότι τα ελληνικά πελάγη του ασκούν μια ξεχωριστή γοητεία. «Έχουν πλούσια ιστορία, γεμάτη μύθους και θρύλους. Είναι η κοιτίδα όπου γεννήθηκαν και πέθαναν διαφορετικοί πολιτισμοί», σημειώνει χαρακτηριστικά.


 


Τονίζει, ωστόσο, ότι η θάλασσα – αυτή η πηγή ζωής και κερδοφορίας για το ανθρώπινο γένος επί χιλιάδες χρόνια – σήμερα βιώνει μια λεηλασία άνευ προηγουμένου. «Οι θάλασσες στις μέρες μας θυμίζουν πεδία μάχης. Μεγάλα αλιευτικά τις λεηλατούν καθημερινά μέχρι και το τελευταίο ψάρι, με τη βοήθεια υπερσύγχρονων τεχνολογιών, όπως ραντάρ ή ακόμα και δορυφόρους. Τι πιθανότητες λοιπόν έχουν οι πληθυσμοί των ψαριών να επιβιώσουν από αυτό τον καταστροφικό ιστό που πλέκεται γύρω τους;» διερωτάται.


 


Σημειώνει, άλλωστε, ότι πρόκειται για ένα σαθρό σύστημα που στηρίζεται σε έναν φαύλο κύκλο. «Πληθυσμοί ψαριών που θα έπρεπε να προστατεύονται πωλούνται στις μέρες μας ως είδη πολυτελείας και τα χρήματα που μαζεύονται δίνονται ως αντίτιμο για να ξεπληρώσουν οι ψαράδες τα τεράστια δάνεια που παίρνουν για να αγοράσουν τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό των αλιευτικών τους. Εν τέλει οι ίδιοι οι ψαράδες έχουν γίνει σκλάβοι του οικονομικού συστήματος. Όπως έλεγε και ο πατέρας μου: “οι κατάδικοι της θάλασσας είναι και οι δήμιοί της”» αναφέρει ο κ. Κουστό.


 


 


Το διοξείδιο του άνθρακα σκοτώνει τη θάλασσα


 


Παρότι το ευρύ κοινό το αγνοεί, ο μεγαλύτερος σύγχρονος κίνδυνος για τις θάλασσες είναι ο… ύπουλος εχθρός που έχει συνδεθεί με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή: το διοξείδιο του άνθρακα. «Η οξύνιση των ωκεανών είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τα ορυκτά καύσιμα διαλύεται στους ωκεανούς, μετατρέποντας σε όξινο το νερό τους. Αυτό καταστρέφει την διαδικασία της ασβεστοποίησης, δηλαδή της δυνατότητας των θαλάσσιων οργανισμών να “χτίζουν” τα κελύφη και τους σκελετούς τους», εξηγεί ο κ. Κουστό.


 


Η διατάραξη του οικοσυστήματος των ωκεανών είναι κάθε άλλο παρά αδιάφορη για το ανθρώπινο γένος. «Γνωρίζατε ότι το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε προέρχεται από τους μικροοργανισμούς της θάλασσας; Οι ωκεανοί στηρίζουν την ίδια μας την ύπαρξη και γι’ αυτό είναι υποχρέωσή μας να τους προστατεύουμε»,καταλήγει.