Ακακία Κωνσταντινουπόλεως (Αλβιζία)

Εισαγωγικό σημείωμα: Η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι ένα δένδρο που έχει μικρές ή καθόλου!!! απαιτήσεις σε νερό, αυτό και μόνο το κάνει πρωταθλητή σε εξοικονόμηση νερού και το καταλληλότερο για το κλίμα του Παραλίου Άστρους, μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το πως και τι φυτεύουμε στις δενδροστοιχίες (πχ κατά μήκος των δρόμων)?

Δείτε εδώ την πανέμορφη Ακακία Κωνσταντινουπόλεως.

Η ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι ένα μεγάλο φυλλοβόλο δένδρο που μπορεί να φτάσει εώς και 10 μέτρα σε ύψος αλλά και πλάτος. Χαρακτηριστικό είναι το άνθος της το οποίο είναι ροδοκόκκινο και διαρκεί σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Στην συνέχεια σχηματίζονται στενόμακροι καρποί. Τα φύλλα της είναι πτερωειδούς σχήματος. Αντέχει το ίδιο καλά στην ξηρασία αλλά και στον παγετό. Δεν έχει πρόβλημα και σε φτωχό έδαφος. Χρειάζεται σημεία με αρκετό ήλιο αλλιώς δεν δημιουργεί πολλά άνθη.

Επιστ. Όνομα : Albizzia julibrissim

Οικογένεια : Leguminosae

Καταγωγή : Ιαπωνία , Περσία , Άπω Ανατολή , Αυστραλία

Περιγραφή : Φυλλοβόλο δέντρο , με γρήγορη ανάπτυξη . Ύψος φυτού 6-9 m με αραιό φύλλωμα , ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας , που αναπτύσσεται αργά την Άνοιξη. Κόμη ομπρελοειδούς διαμόρφωσης . Φύλλα σκουροπράσινα κατ’ εναλλαγή σύνθετα , 10-20 σε αριθμό , αποτελούμενα από 30-50 μικρά, στενόμακρα, φυλλάρια, πτεροειδούς μορφής . Το μήκος του φύλλου φθάνει τα 15-25 cm , ενώ το μήκος έκαστου φυλλαρίου είναι 6-12 mm . Τα φυλλάρια διπλώνουν την νύχτα .

Ανθοφορία : Πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία , από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο . Άνθη λευκορόδινα , με ελαφρύ άρωμα σε ταξιανθία φόβη . Καρπός πεπλατυσμένος , στενόμακρος , 15-25 cm μήκος και 2-3 cm πλάτος .

Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρο , και με εμβολιασμό δέντρων κοινής ακακίας . Οι σπόροι είναι πολύ σκληροί και πρέπει να ενυδατωθούν σε ζεστό νερό για 12 ώρες πριν φυτευτούν .

Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος . Αντιστέκεται καλά σε ξηροθερμικές συνθήκες , στο κρύο , ισχυρούς ανέμους , σε υψηλό PH και αλατότητα εδάφους . Είναι ευαίσθητο σε ασθένεια των αγγείων που προκαλείται από τον μύκητα fusarium . Προτιμά τα ηλιόλουστα σημεία , αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε μερικώς σκιαζόμενα .

Διακοσμητική αξία : Το πλούσιο φύλλωμα και η επίσης πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία το καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό στην κηποτεχνία . Επίσης ιδιαίτερη διακοσμιτική αξία έχει η μεταξένια και αραχνοΰφαντη εμφάνιση του άνθους .

Χρησιμότητα : Είναι φυτό πολύ διαδεδομένο λόγω της ποικιλότητας της χρήσης του . Κατάλληλο για δεντροστοιχίες , πάρκα , κήπους , μνημεία , αρχαιολογικούς χώρους η μεμονωμένο μέσα σε χλοοτάπητες . Κατάλληλο για παραθαλάσσια φύτευση και για προσφορά σκίασης σημείων του κήπου . Συνδυάζεται με πολλά άλλα δέντρα η θάμνους προσφέροντας εντυπωσιακά σύνολα .