Πιλοτικό Πρόγραμμα για Ηλεκτρικά Ταξί στην Κίνα!

         


Πιλοτικό Πρόγραμμα για Ηλεκτρικά Ταξί στην Κίνα!


Μεγάλη επιτυχία φαίνεται ότι έχει το πιλοτικό πρόγραμμα κυκλοφορίας ηλεκτρικών ταξί στην πόλη Σενζέν της Νότιας Κίνας, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για την εφαρμογή του σε άλλες πόλεις της χώρας. Το 2009, η κινεζική κυβέρνηση επέλεξε το Σενζέν, καθώς και άλλες 12 πόλεις της χώρας, για να ηγηθούν της μετάβασης προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.


Το πρόγραμμα συμβαδίζει με τον φιλόδοξο στόχο της Κίνας για κυκλοφορία άνω του μισού εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων και υβριδικών αυτοκινήτων ως το 2015, καθώς ο ασιατικός γίγαντας είναι ήδη ο μεγαλύτερος «παραγωγός» καυσαερίων στον κόσμο.


Το Πεκίνο, άλλωστε, έχει ανακοινώσει επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισ. δολαρίων το χρόνο στη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τα ερχόμενα δέκα χρόνια.


Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα στην διάδοση των «ηλεκτρικών ταξί», όπως το γεγονός ότι τα σημεία φόρτισης είναι λίγα και απομακρυσμένα το ένα από το άλλο, όπως και τα συνεργεία, ενώ το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένει υψηλό.


Παρά τη γενναιόδωρη κρατική τους επιχορήγηση, τα ηλεκτρικά ταξί του Σενζέν είναι κατά 80% ακριβότερα από τα συμβατικά. Οι τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες SAIC Motor και Dongfeng Motor Group, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν μεγάλες επενδύσεις στα «πράσινα» αυτοκίνητα.