Το Πάντα Γιορτάζει Μισό Αιώνα Ζωής!


Τα 50ά γενέθλιά της γιορτάζει την Κυριακή η παγκόσμια οργάνωση για το περιβάλλον WWF. Πριν από ακριβώς μισό αιώνα οι ελβετοί και βρετανοί ιδρυτές της θέλησαν να αφυπνίσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες του πλανήτη απέναντι στις απειλές που δέχεται η φύση. Και τα κατάφεραν, καθώς από τη δεκαετία του ’60 και μετά, σε μία εποχή όπου η βιομηχανική άνθηση ήταν πλέον γεγονός, ο κόσμος άρχισε σιγά σιγά να βλέπει με άλλο μάτι το περιβάλλον και την προστασία του. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνουν οι αριθμοί: στα 20ά γενέθλια της παγκόσμιας οργάνωσης οι υποστηρικτές της έφταναν το ένα εκατομμύριο. Σήμερα αυτός ο αριθμός έχει πενταπλασιαστεί.


«Πριν από 50 χρόνια, η περιβαλλοντική κρίση ήταν πολύ λιγότερο γνωστή στον κόσμο, σίγουρα και πολύ λιγότερο έντονη. Εχει μεγάλη σημασία λοιπόν ότι πέντε δεκαετίες πριν, κάποιοι διορατικοί και ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι έκαναν την πρώτη κίνηση. Αυτό που έχει βέβαια μεγαλύτερη σημασία είναι το τι ακολούθησε: μια χούφτα άνθρωποι έγιναν σήμερα πέντε εκατομμύρια υποστηρικτές, στους οποίους οφείλει η οργάνωση την ύπαρξη της», τονίζει ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας. Σε αυτόν τον μισό αιώνα είναι χαρακτηριστικό πως πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 13.000 προγράμματα προστασίας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, για τα οποία επενδύθηκαν τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια.


Το σύμβολο. Η ίδρυση μίας τέτοιας οργάνωσης θα έπρεπε να ακολουθείται κι από ένα δυνατό, αναγνωρίσιμο σύμβολο, που να αντιπροσωπεύει όλα όσα η νεοϊδρυθείσα, τότε, WWF πρέσβευε. Ενα σήμα κατατεθέν που θα ξεπερνούσε τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Την ίδια περίοδο, η Τσι – Τσι, ένα σπάνιο γιγάντιο πάντα που μόλις είχε φτάσει στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, είχε ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Οι ιδρυτές συμφώνησαν πως το μεγάλο, τριχωτό ζώο με τις μαύρες στάμπες γύρω από τα μάτια ήταν το ιδανικό λογότυπο για την οργάνωση. Μετά από μία σειρά πρόχειρων σχεδίων, ο Πίτερ Σκοτ, ένας εκ των ιδρυτών της οργάνωσης, σχεδίασε την πρώτη εκδοχή του σημερινού λογοτύπου. «Θέλαμε ένα ζώο όμορφο, απειλούμενο και αξιαγάπητο. Και να είναι, μάλιστα, ασπρόμαυρο για να μειώσουμε το κόστος της εκτύπωσης», είχε δηλώσει ο ίδιος. Το σχέδιο του σήματος κατατεθέν, βέβαια, εξελίχθηκε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, μέχρι να πάρει σήμερα την τελική του μορφή.


                                                                                                   


WWF Ελλάς. Τα 20 χρόνια κλείνει και το ελληνικό τμήμα της παγκόσμιας οργάνωσης. Η δράση, βέβαια, στη χώρα μας άρχισε το 1969, είκοσι και πλέον χρόνια πριν από τη σύσταση της εθνικής οργάνωσης WWF Ελλάς. «Πρώτος σταθμός ήταν η συμμετοχή στην αποκατάσταση του δάσους της Καισαριανής στον Υμηττό ενώ στη συνέχεια το WWF στήριξε το πρόγραμμα προστασίας των Πρεσπών. Το 1991 ιδρύθηκε το WWF Ελλάς ως αυτόνομη εθνική οργάνωση από τον Λουκ Χόφμαν, με την υποστήριξη του έλληνα αρχιτέκτονα Θύμιου Παπαγιάννη», εξηγεί ο κ. Καραβέλλας.


Η έρευνα και καταγραφή των απειλούμενων ειδών στη χώρα μας, η εκπαίδευση και ενημέρωση των μαθητών, η συνεργασία με άλλες οργανώσεις και φορείς καθώς οι δεκάδες εκστρατείες είναι μερικές μόνο από τις δράσεις του WWF Ελλάς, στα 20 χρόνια λειτουργίας. «Πολλά βέβαια είναι τα περιβαλλοντικά “μέτωπα”, τα οποία μένουν ανοικτά, ενώ η πρωτόγνωρη για τη χώρα μας οικονομική κρίση ενδέχεται να στοιχίσει πολύ ακριβά και στο περιβάλλον. Πρέπει να μην εφησυχάσουμε ούτε στιγμή», τονίζει ο γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος.


Είναι ενδεικτικό πως μόνο το 2010 η οργάνωση παρουσίασε τα σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε 2.000 σχολεία ενώ την ίδια χρονιά, στην παγκόσμια εκστρατεία της οργάνωσης Η Ωρα της Γης, η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση ανάμεσα σε 126 χώρες που έσβησαν τα φώτα. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες, 1.180 φορείς κι επιχειρήσεις, 251 δήμοι και κοινότητες αλλά και 334 σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί.


 Τα απειλούμενα είδη. Η WWF Ελλάς έχει συμβάλει και στην ολοκλήρωση του «Κόκκινου βιβλίου των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας», έκδοση της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 15% των σπονδυλόζωων – σε σύνολο 424 ειδών – στη χώρα μας απειλείται με εξαφάνιση, όπως είναι το κόκκινο ελάφι, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού του εντοπίζεται στην Πάρνηθα, αλλά και η θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα. Είναι γνωστό πως από τις 5.000 φωλιές στη Μεσόγειο, περίπου το 60% φιλοξενούνται στην Ελλάδα (43% στη Ζάκυνθο και 19% στον Κυπαρισσιακό Κόλπο). Παράλληλα, με βάση το ελληνικό «Κόκκινο βιβλίο» τουλάχιστον ένα στα δύο ασπόνδυλα είδη (304 από 591 είδη), όπως είναι τα μύδια ή οι καραβίδες του γλυκού νερού, εντάχθηκαν σε κατηγορία κινδύνου. Μάλιστα, περίπου τα μισά από τα απειλούμενα ασπόνδυλα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα «Κρισίμως κινδυνεύοντα».


Πάντως, οκτώ είναι κυρίως τα απειλούμενα είδη, στα οποία έχει δώσει προτεραιότητα η οργάνωση. Ετσι, για παράδειγμα, τα τελευταία 11 χρόνια οι υπεύθυνοι της WWF Ελλάς μελετούν τους πληθυσμούς τους τσακαλιού στη Χαλκιδική και στην Πελοπόννησο.