Η Οδός της Απωλείας!


Η Οδός της Απωλείας


Στον αγώνα δρόμου 100 ημερών, ή και λιγότερης χρονικής διάρκειας, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση υπό την πίεση της Τρόικας με στόχο ν΄ αποτρέψει την χρεοκοπία, η έκβασή του δεν είναι καθόλου βέβαια. Μπροστά στα άδεια ταμεία και όσο η βοήθεια από την τρόικα μένει«παγωμένη», η κυβέρνηση θα αγωνιά για να εισπράξει τουλάχιστον 23 δις ευρώ από φόρους, έκτακτες εισφορές και τέλη ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να πληρώσει τοκοχρεολύσια, τόκους, μισθούς, συντάξεις και να εξασφαλίσει τη βασική λειτουργία του κράτους (υπουργεία, σχολεία, νοσοκομεία, ένοπλες δυνάμεις).


Οι γραμμές χρηματοδότησης έχουν κλείσει πλέον από παντού. Το Δημόσιο πιέζεται ασφυκτικά να κινήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Επίσης ζητούν ως το τέλος του χρόνου να μπουν ιδιώτες σε 10 δημόσιες επιχειρήσεις και να πουληθούν το Ελληνικό και τα ακίνητα φιλέτα της ΚΕΔ, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει 5 δις ευρώ, τα οποία θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την πληρωμή τόκων και την εξόφληση ομολόγων που λήγουν. «Η βόμβα βρίσκεται στα χέρια του Γ. Παπανδρέου…. ». Με αυτά τα λόγια τεχνοκράτες της τρόικας που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιγράφουν την κατάσταση που ξέφυγε κατά το 2011, με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στα 18,5 δις ευρώ στο τέλος Αυγούστου.


Υπό αυτές τις συνθήκες το «χρηματοδοτικό κενό» στα δημόσια οικονομικά ως το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθούν και τα δάνεια που λήγουν, ανέρχεται σε 10 δις ευρώ. Αυτό το κενό η κυβέρνηση προσδοκά να το καλύψει από τις επόμενες δύο δόσεις της βοήθειας, δηλαδή την έκτη δόση ύψους 8 δις ευρώ που επρόκειτο να καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου και την έβδομη δόση 5 δις ευρώ που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να καταβληθεί ως την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου. Η επόμενη ημερομηνία λήξης ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι η 19η Δεκεμβρίου. Τα ομόλογα που λήγουν από 19 ως 31 Δεκεμβρίου 2011 ανέρχονται σε 8,5 δις ευρώ. Επίσης στις 22 Δεκεμβρίου λήγουν ομόλογα ύψους 1 δις ευρώ με μηδενικό επιτόκιο ( zero coupon).


Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να τα εξοφλήσει μόνο αν έχει εξασφαλίσει τις δόσεις του Μνημονίου ή ως τότε έχει ολοκληρωθεί το roll over δηλαδή η αντικατάσταση ομολόγων με νέα, όπως προβλέπεται από την συμφωνία της 21ης Ιουλίου, οπότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Διαφορετικά, η χώρα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών.


Χειρότερο σενάριο από αυτό δεν θα μπορούσε να υπάρξει και διερωτώμεθα πως και γιατί φθάσαμε σε αυτό το έσχατο σημείο ένδειας και κατάρρευσης, έτσι που το μόνο πράγμα που φαίνεται να απασχολεί πλέον την κυβέρνηση είναι το πώς και από πού θα εξασφαλισθεί η επόμενη δόση. Οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι τόσο για την ύφεση όσο και για την επιδείνωση των δημοσιών οικονομικών ευθύνεται το μνημόνιο. Εν τούτοις, τα μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο δεν είναι παρά οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Και το γεγονός ότι φθάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο οφείλεται ακριβώς στο ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν. Αυτό ελάχιστοι το λένε. Όπως κανένας δεν έλεγε μέχρι τώρα ότι η κύρια αιτία της επιδείνωσης του τελευταίου έτους είναι όχι η εφαρμογή, αλλά ή μη εφαρμογή από την Κυβέρνηση των όσων προβλέπεται το μνημόνιο.


Ο κ. Παπανδρέου επαίρεται ότι κατά το διάστημα που κυβερνά έχουν αλλάξει τα πάντα. Αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, που εξαγγέλλονται επί χρόνια , δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε από την Κυβέρνηση του. Αποκρατικοποιήσεις δεν έγιναν, ο δημόσιος τομέας δεν περιορίσθηκε, τα κλειστά επαγγέλματα δεν άνοιξαν, το εργασιακό καθεστώς δεν εξορθολογίσθηκε και η οικονομία δεν απηλλάγη από τις κρατικές παρεμβάσεις. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει από ετών, αλλά καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε να τα δρομολογήσει. Ότι έγινε μέχρι τώρα ήταν με το σταγονόμετρο.


Τώρα λοιπόν που η κατάσταση έφθασε στο μη περαιτέρω, η τρόικα πιέζει πλέον αφόρητα. Η πέμπτη δόση του δανείου εξασφαλίσθηκε οριακά και αφού ψηφίσθηκε προηγουμένως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η έκτη δόση φαίνεται ότι είναι ακόμη πιο προβληματική. Και τούτο διότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την καταβολή της πέμπτης δόσης δεν έγινε απολύτως τίποτε. Κατά τους θερινούς μήνες δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές. Το μόνο που έκανε η Κυβέρνηση ήταν να στείλει στους φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά της εισφοράς αλληλεγγύης . Τίποτε άλλο.


Η Κυβέρνηση επιδίδεται τώρα σε αγώνα δρόμου για να προλάβει ότι δεν έκανε επί δύο χρόνια. Η τρόικα απαιτεί την συρρίκνωση του κράτους εδώ και τώρα, ώστε να περιορισθούν δραστικά οι δημόσιες δαπάνες και να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός. Ακόμη, απαιτεί να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αφού χωρίς αυτές το κράτος δεν μπορεί να περιορισθεί πραγματικά. Τέλος, φαίνεται ότι ζητεί και την διακοπή καταβολής συντάξεων σε συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, δεδομένου ότι αυτό προκαλεί ιδιαίτερα τους δανειστές μας. Άραγε θα τα κάνει όλα αυτά η Κυβέρνηση ώστε να σωθεί η χώρα από την χρεοκοπία; Αμφιβάλλουμε,


Εκτός άν υπάρχει συμφωνία για Πλάνο Β’,με γενναίο Κούρεμα με αντάλλαγμα την υποτίμηση των περιουσικών στοιχείων των Ελλήνων Πολιτών.Κούρεμα λοιπόν του Χρέους με αντίστοιχο Κούρεμα της αξίας τόσο των Περιουσιακών Στοιχείων όσο και των μισθών,συντάξεων…………….. Τίποτα λοιπόν δεν γίνεται τυχαία.