Που υπερτερούν οι εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος και που η ΔΕΗ.


Που υπερτερούν οι εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος και που η ΔΕΗ.


Χαμηλότερα σε κάποιες μεσαίες και μεγάλες καταναλώσεις, και ακριβότερα σε αρκετές άλλες είναι τα τιμολόγια ρεύματος των εναλλακτικών παρόχων έναντι της ΔΕΗ, που ειδικά στις «μικρές» κατηγορίες υπερτερεί σημαντικά των ανταγωνιστών της.


Διαβάζοντας κανείς τους συγκριτικούς πίνακες των οικιακών χρεώσεων 4μηνου για κάθε μια από τις ΔΕΗ, Energa και Hellas (Aegean) Power, που δημοσίευσε  η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα της, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:


Χαμηλές καταναλώσεις : Καταρχήν, στις χαμηλές καταναλώσεις, μέχρι 800 κιλοβατώρες/ 4μηνο (γκαρσονιέρες, μικρά δυάρια, εξοχικά), δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει κανείς τη ΔΕΗ. Τα πακέτα των εναλλακτικών προμηθευτών είναι ακριβότερα ως και πάνω από 100%.


Στα «όρια» του κάθε πακέτου: Από εκεί και πέρα, σε αρκετές περιπτώσεις τα ιδιωτικά προγράμματα συμφέρουν εφόσον ο καταναλωτής κινείται κοντά στα όρια του προσφερόμενου πακέτου. Στα πακέτα της Energa, π.χ., τις μεγαλύτερες εκπτώσεις μπορεί κανείς να τις πετύχει, εφόσον η κατανάλωσή του κυμαίνεται μέσα στις τελευταίες 100 κιλοβατώρες του «ταβανιού» κάθε πακέτου.


Κατηγορίες 900-1.200 KWh : Γενικά, στις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις, από 900 μέχρι 1.200 KWh/4μηνο, μπορεί κανείς να βρει σημαντικές ευκαιρίες στα προγράμματα των εναλλακτικών παρόχων. Πχ. Για κατανάλωση 1.200 KWh/4μηνο, η Energa παρέχει έκπτωση 17,1%. Η δε, Hellas (Aegean) Power προσφέρει έκπτωση ως 14,6% έναντι της ΔΕΗ για τριφασική κατανάλωση 1.000 KWh/ 4μηνο.


Κατηγορίες 1.300-1.600 KWh : Αντίθετη εικόνα παρουσιάζει η επόμενη «ομάδα» καταναλώσεων, από 1.300 ως 1.600 KWh/ 4μηνο, όπου σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, η ΔΕΗ είναι φθηνότερη και οι ιδιώτες ακριβότεροι ως και 23%.


Ομάδα 1.700- 2.600 KWh : Εκεί όπου στην πλειονότητά τους τα ιδιωτικά τιμολόγια υπερτερούν της ΔΕΗ είναι στην ομάδα των μεσαίων ως μεγάλων καταναλωτών, από 1.700 ως 2.600 κιλοβατώρες / 4μηνο. Οι εκπτώσεις ξεκινούν από 2,7% και φτάνουν ως και 13,2%.


• Μεγαλύτερες καταναλώσεις : Για μεγαλύτερες καταναλώσεις, από 2.700 ως 3.100 KWh συμφέρουν και πάλι τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ από τις 3.200 KWh και πάνω, αλλού υπερτερούν της ΔΕΗ οι εναλλακτικοί πάροχοι (ως 12,2%), και αλλού οι τελευταίοι είναι ακριβότεροι ως και 13,4% (π.χ. στις 4.300 KWh).


Αναλυτικά, όλους τους πίνακες μπορεί κανείς να τους αναζητήσει στη διεύθυνση: http://www.rae.gr/site/categories_new/electricity/market/supply/invoice/info1.csp?viewMode=normal.


Οδηγίες πριν αλλάξετε προμηθευτή


Σε κάθε περίπτωση, στις οδηγίες που δίνει η ΡΑΕ προς τους οικιακούς πελάτες για τη χρήση των συγκεκριμένων πινάκων, αναφέρονται τα εξής:


• Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς σας λογαριασμούς για να διαπιστώσετε το ποσόν της τετραμηνιαίας κατανάλωσης (σε kWh) της κατοικίας σας.


• Ιδανικά χρειάζεστε τουλάχιστον 3 εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση της κατανάλωσής σας.


• Βάσει της τετραμηνιαίας κατανάλωσής σας, βρείτε από τους επισυναπτόμενους πίνακες το κόστος ανά προμηθευτή και ανά πακέτο (ισχύει μόνο για τους προμηθευτές που προσφέρουν εναλλακτικά πακέτα), για να εντοπίσετε την πιο συμφέρουσα για εσάς τιμολόγηση.


• Το πακέτο ή το τιμολόγιο που θα επιλέξετε, καθώς και ο προμηθευτής που το προσφέρει, θα προκύψει από το σύνολο των ετήσιων καταναλώσεών σας. Ενδεικτικά, ακόμα και αν ένα πακέτο φαίνεται ακριβότερο από κάποιο άλλο για ένα συγκεκριμένο τετράμηνο, η ωφέλεια στον πελάτη από την εφαρμογή του πακέτου στα άλλα δύο τετράμηνα του έτους ενδεχομένως να υπερκαλύπτει την πρόσθετη χρέωση του πρώτου τετραμήνου, και τελικά να προκύπτει όφελος στο σύνολο του έτους.