Ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ 1990 και 2010!


Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας και η μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν, τη χρονική περίοδο 1990-2010, με την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρισμό και μεταφορές.


Αποτέλεσμα; Κατά τη διάρκεια αυτής της εικοσαετίας, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εκτινάχθηκαν κατά 45%, αγγίζοντας το ιστορικό ρεκόρ των 33 δισεκατομμυρίων τόνων.


Αυτά υποστηρίζει η έκθεση «Παγκόσμια τάση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», που έδωσαν στη δημοσιότητα το Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Αποτίμησης PBL της Ολλανδίας.


Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η αύξηση των εκπομπών το 1990, το έτος-βάσης για το Πρωτόκολλο του Κιότο, σε σχέση με το 1970, ήταν επίσης 45%.


Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη χωρών, όπως η Κίνα και η Ινδία, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ συνέβαλε στην αύξηση-ρεκόρ του 5,8% που σημείωσαν οι εκπομπές το 2010, σε σχέση με το 2009.


Αν και σε απόλυτα νούμερα, οι εκπομπές στην Κίνα και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες αυξήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, η εικόνα που σκιαγραφείται από τα στοιχεία για τις εκπομπές κατά κεφαλή είναι σημαντικά διαφορετική: στις ΗΠΑ, οι εκπομπές κατά κεφαλή ανέρχονται, το 2010, σε 16,9 τόνους, έναντι 19,7 τόνους το 1990, ποσότητα διπλάσια από τις εκπομπές κατά κεφαλή στην ΕΕ (8,1 τόνους, έναντι 9,9 τόνους).


Συγκριτικά, οι εκπομπές κατά κεφαλή στην Κίνα διαμορφώθηκαν, το 2010, σε επίπεδα χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (στους 6,8 τόνους, έναντι 2,2 τόνους το 1990).


Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, αν οι σημερινές τάσεις, όσον αφορά τις εκπομπές, ισχύσουν για τα επόμενα επτά χρόνια, αναμένεται, το 2017, να υπερβεί η Κίνα τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος κατά κεφαλή ρυπαντής, μεταξύ των είκοσι πέντε μεγαλύτερων ρυπαντών στον πλανήτη.