ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ Ή ΑΚΟΥΡΟΣ

Η πιο εμβληματική φυσιογνωμία από τα τρία αδέλφια της οικογένειας Ζαφειρόπουλου, το προσωνύμιο  Άκουρος του δόθηκε εξαιτίας του όρκου που είχε κάνει, να μην κόψει δηλαδή τα μαλλιά και τα γένια του πριν να ελευθερωθεί η πατρίδα από τους Τούρκους.  Επέστρεψε στην Πατρίδα από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές της επανάστασης του 21 και αμέσως παρουσιάστηκε με στρατιωτικό σώμα συμπατριωτών του στα Βέρβαινα, στην πολιορκία της Τριπολιτσάς (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 1821) από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη τοποθετήθηκε στο χωριό Στενό όπου έφτιαξε στρατόπεδο, μέχρι σήμερα υπάρχουν μαρτυρίες και σώζονται τα ταμπούρια του Άκουρου τα λεγόμενα .

Η πολεμική δραστηριότητα και οι υπηρεσίες του προς την πατρίδα εκτιμήθηκαν πολύ και ο πρίγκιπας Δ. Υψηλάντης τον υπεραγαπούσε και τον είχε σαν δικό του, για το λόγο αυτό ήταν σεβαστό πρόσωπο από τους καπεταναίους και τους πολεμιστές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Τριπολιτσάς. Από τον Άγιο Σώστη αναχώρησε και πήγε στη ράχη της Βολιμής, όπου και πολεμούσε με τους Τούρκους και έκανε χωσιές (ενέδρες).

Μετά τη πτώση της Τριπολιτσάς πήγε στη Ρούμελη και έλαβε μέρος στη μάχη της Αγίας Μαρίνας και της Στυλίδας  (Απρίλιος 1822) στο πλευρό του Οδυσσέα Ανδρούτσου, και όχι μόνο αυτός αλλά όλο το εκστρατευτικό σώμα του οπλαρχηγού Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά)  επέδειξε απαράμιλλη γενναιότητα.

Κατά τη διάρκεια της καθόδου του Δράμαλη στη Πελοπόννησο παρουσιάστηκε με ικανό αριθμό συμπατριωτών του και πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Κατά  τη μάχη στα Δερβενάκια (Ιούλιος 1822) τοποθετήθηκε από τον Κολοκοτρώνη μεταξύ του βουνού Πανάγου και Αγριλοβουνού κοντά στο Παληόχανο, όπου μέχρι σήμερα υπάρχουν μαρτυρίες και σώζονται τα ταμπούρια του.

Το 1824 μαζί με τα αδέλφια του ανακατασκεύασαν το μεσαιωνικό κάστρο που υπάρχει ακόμα στο Νησί με δικά τους έξοδα. Μετά από αυτό εκστράτευσε με άλλους κατά του Ιμπραήμ και πιάστηκε αιχμάλωτος στη μάχη στο Κρεμμύδι (Απρίλιος 1825) στην οποία θυσιάστηκαν πολλοί Έλληνες, ελευθερώθηκε με ανταλλαγή αιχμαλώτων, των Σεχνετσιπαίων Τούρκων από την Τριπολιτσά . 

Το κάστρο του Παραλίου Άστρους υπό την διοίκηση του άντεξε στις επιθέσεις του Ιμπραήμ τον Αύγουστο του 1826 αναγκάζοντας τον να υποχωρήσει στα ενδότερα, σώζοντας έτσι τον άμαχο πληθυσμό της γύρω περιοχής που είχε καταφύγει σε αυτό για προστασία, περί τα 1200 άτομα. Σύμφωνα με μαρτυρία του Κολοκοτρώνη το κάστρο αυτό παρέμεινε σαν το μόνο απόρθητο.

 

Υ.Γ :  Το μνήμα του βρισκόταν στο σημείο που υπάρχει το σημερινό θέατρο  του Παραλίου Άστρους (επί του λοφίσκου)  και δίνονταν εκεί οι τιμές στους ήρωες της επανάστασης  του 21 κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου την 25η Μαρτίου. Ο τάφος καταστράφηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τα οστά περισυλλέχτηκαν, το ερώτημα είναι υπάρχουν? αν υπάρχουν πρέπει να μεταφερθούν στο μνημείο της κεντρικής πλατείας που υπάρχει η προτομή του Άκουρου ή σε ειδικό κενοτάφιο .


                  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επέστρεψε οίκαδε από τη Μασσαλία στις αρχές της επανάστασης για να υπηρετήσει την πατρίδα του. Υπηρέτησε σαν πολιτικός, έγινε γερουσιαστής της Πελοποννήσου, πληρεξούσιος των Εθνοσυνελεύσεων και βουλευτής.

Όταν ο αδελφός του Παναγιώτης εκστράτευσε κατά των Αράβων του Ιμπραήμ, κάτω από τις διαταγές του πλοιάρχου Κυριάκου Σκούρτη από την Ύδρα και πιάστηκε αιχμάλωτος στη μάχη στο Κρεμμύδι (Φεβρουάριος 1825), πήγε να τον ελευθερώσει, αλλά αιχμαλωτίστηκε και ο ίδιος κατά την ώρα της εφόδου των Αράβων στους Αβαρίνους, κατόπιν και οι δύο ελευθερώθηκαν με ανταλλαγή αιχμαλώτων.


                         ΙΩΑΝΝΗΣ  ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτός ήταν επίσης αδελφός των δύο προαναφερθέντων, επέστρεψε από τη Μασσαλία μαζί με τον Κωνσταντίνο για να υπηρετήσει την πατρίδα του. Υπηρέτησε σαν πολιτικός και στρατιωτικός.

Η οικογένεια Ζαφειρόπουλου έκανε πολλές θυσίες, ξοδεύοντας και πολλά χρήματα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον Τουρκικό ζυγό.