Το φραγκόσυκο

Εισαγωγικό σημείωμα: Στο Νησί του Παραλίου Άστρους και σε περιοχές προσιτές στον άνθρωπο, φυτρώνουν οι φραγκοσυκιές, σαν απομεινάρια από άλλους καιρούς που αντιστέκονται με νύχια και δόντια για την επιβίωση τους, δείτε τες εδώ.

Το φραγκόσυκο είναι φρούτο, καρπός της φραγκοσυκιάς, κακτοειδούς φυτού Κεντρο-Αμερικανικής προέλευσης που φυτρώνει και στην Ελλάδα. Ο καρπός αυτός αναπτύσσεται περιμετρικά πάνω στις άκρες των φύλλων της φραγκοσυκιάς.

Η επιφάνειά του καλύπτεται αφενός από σκούρα κομπάκια (δες στην εικόνα) και αφετέρου από πολύ μικρά αγκαθάκια, τα οποία μοιάζουν με χνούδι και δε γίνονται άμεσα αντιληπτά. Είναι πιθανό να πιάνει κανείς τα φραγκόσυκα για κάποιο χρόνο (λεπτά) πριν αρχίσει να νοιώθει την ενόχληση από τα αγκάθια. Για τη συλλογή του και το καθάρισμά του πριν την κατανάλωση, πρέπει να το πιάνει κανείς με κάποιο μέσο (π.χ. χαρτί, γάντι) ή εργαλείο (πηρούνι) ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

Το φραγκόσυκο περιέχει πολλούς σπόρους και είναι αρκετά δροσιστικό όταν καταναλωθεί κρύο. Σε μεγάλες ποσότητες φέρνει δυσκοιλιότητα. Μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα φραγκόσυκα.