1806, ο Leake στη πεδιάδα του Άστρους

(Σύνδεση με την αντίστοιχη κατηγορία.)

William Martin Leake

Ο William Martin Leake ήταν Άγγλος περιηγητής, ο οποίος ταξίδεψε στην Ελλάδα στις αρχές του 1800 και κατέγραψε τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, αργότερα (1830) τις εξέδωσε και σε βιβλίο. Από το συγγραφικό του έργο «Travels in the Morea» και από τον δεύτερο τόμο, παίρνουμε το απόσπασμα, που βλέπετε εδώ και αφορά τη πεδιάδα του Άστρους, όπως αυτή ορίζεται από την σημερινή ακτογραμμή: Παλιόχανο,  Παράλιο Άστρος και Παραλία του Αγίου Ανδρέα.

Την μετάφραση1 του παραπάνω αποσπάσματος θα δείτε εδώ

Από τη μετάφραση προκύπτουν χρήσιμα στοιχεία που αφορούν την περιοχή μας, στις αρχές του 1800, σταχυολογούμε τα σπουδαιότερα, εξ’ αυτών:

1.      Από τις περιγραφές προκύπτει η καταστροφή και η σύληση σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων, όπως π.χ στην Εύα στη Λουκού, μάλιστα έχουμε κλασσική περίπτωση Ελγίνειων Μαρμάρων.

2.      Οι εκβολές του Τάνου ποταμού, τότε, ήταν μεταξύ του Παραλίου Άστρους και της περιοχής Πόρτες της λίμνης Μουστού. Αν υπολογίσουμε ότι έκανε, ο Leake, 20 λεπτά πεζοπορία στην κατεύθυνση, (Παράλιο) Άστρος-Αγιαννήτικα καλύβια, τότε συνάντησε την κοίτη του Τάνου στο σημείο (Β), του σημερινού χάρτη του Google που βλέπετε εδώ, τότε αυτός ήταν δρόμος που οδηγούσε στο, σημερινό, Άστρος, παλαιά οδός2 «Άστρους-Σπάρτης» η λεγόμενη στο πολεοδομικό σχέδιο του 1903. H περιοχή που ορίζεται από το σημείο (B) ήταν κομβικό σημείο, τούτο αποδεικνύεται από την ύπαρξη, των Ληνών, της παλιάς Δεξαμενής και του πηγαδιού του Μέραγα.

Κλπ

1Η μετάφραση είναι της, συνεργάτιδας μας, Αρμπερώρη Μαριάννας.

2Ο σημερινός δρόμος «Παραλίου Άστρους- Άστρους» είναι μεταγενέστερος.