Oικολογικά πάρκα


Μουστός


Εισαγωγικό σημείωμα: Τα οικολογικά πάρκα είναι εκ των «ουκ άνευ» για την αναζωογόνηση του Τουρισμού του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, με «αιχμή του δόρατος» τον Υγρότοπο του Μουστού.


Τέσσερα οικολογικά πάρκα αναμένεται να δημιουργηθούν στο Καρπενήσι, καθώς το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε τη χρηματοδότηση πιλοτικής μελέτης για τη δημιουργία των εν λόγω πάρκων, ύψους 50.000 Ευρώ.


Τα πάρκα, που θα βρίσκονται εντός των ορίων του Νέου Δήμου Καρπενησίου, θα συνδέονται με μονοπάτια με τις γειτονικές Τοπικές Κοινότητες. Ειδικότερα οι προτεινόμενες περιοχές για εγκατάσταση των οικολογικών πάρκων είναι :


·         Η κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη (Δημοτικές Ενότητες Καρπενησίου και Ποταμιάς)


·         Η παραλία της Αγίας Βλαχέρνας (Δημοτικές Ενότητες Καρπενησίου και Προυσού)


·         Το Δάσος Φουρνάς (Δημοτικές Ενότητες Φουρνάς και Κτημενίων)


·         Το φαράγγι «Πανταβρέχει» (Δημοτική Ενότητα Δομνίστας)


Όπως αναφέρεται «τα πάρκα θα αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για την ανάδειξη των φυσικών χαρακτηριστικών των περιοχών και την συντήρηση και προβολή των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος».
«Θα παρέχουν τη δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες όπως: αναψυχή – ανάπαυση, περίπατο, βόλτες με άλογα, τρέξιμο, ράφτινγκ και άλλα αθλήματα εναλλακτικού τουρισμού, εκδηλώσεις, φωτογράφιση, αναρρίχηση, εκπαιδευτικές δράσεις σε θέματα χλωρίδας και πανίδας, προσελκύοντας ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες».
«Η λειτουργία των πάρκων θα είναι πιλοτική και με τον κατάλληλο σχεδιασμό καταλήγει ο δήμος μπορεί να αποτελέσει και πρότυπο έργο για ολόκληρη την χώρα», σημειώνει ο Δήμος Καρπενησίου.


Πηγή: tvxs.gr