«Φυγή» της ΦΑΓΕ


Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1926, ένα γαλακτοζαχαροπλαστείο κάνει την εμφάνισή του στην, εξοχική τότε, οδό Πατησίων. Ο ιδιοκτήτης του, Αθανάσιος Φιλίππου, παππούς της σημερινής γενιάς που διοικεί τη ΦΑΓΕ, παράγει γιαούρτι και γλυκά με βάση το γάλα. Η φήμη του γιαουρτιού του αρχίζει να απλώνεται σιγά – σιγά σε όλη την Αθήνα. Στη στάση έξω από το μαγαζί του Φιλίππου, το τραμ της εποχής σχεδόν αδειάζει, καθώς πολλοί είναι οι επιβάτες που έρχονται ειδικώς προκειμένου να αγοράσουν το ξακουστό πλέον γιαούρτι. Έτσι, το μικρό κατάστημα της οδού Πατησίων γίνεται μια επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση, και αποτελεί τα θεμέλια πάνω στα οποία έμελλε να χτιστεί η μελλοντική κορυφαία ελληνική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων, η ΦΑΓΕ.
Τα χρόνια κυλάνε και φθάνοντας στις αρχές της δεκαετίας του ’50, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες ανάγκες για την διανομή του φημισμένου γιαουρτιού σε πελάτες σε διάφορα σημεία της Αττικής. Έτσι, το 1954, με την καθοδήγηση του Αθανάσιου Φιλίππου, πατέρα των Ιωάννη και Κυριάκου Φιλίππου, ξεκινά η οργάνωση του πρώτου δικτύου χονδρικής πώλησης του γιαουρτιού στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Οι πωλήσεις πηγαίνουν όλο και καλύτερα, όμως ούτε και οι πιο αισιόδοξοι δεν μπορούσαν να προβλέψουν την μελλοντική τους επιτυχία, που έμελλε να ανατρέψει όλο το σκηνικό της αγοράς του γιαουρτιού που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα.
Τα δύο αδέλφια, Ιωάννης και Κυριάκος Φιλίππου, οργανώνουν στη συνέχεια το πρώτο εργαστήριο για τον έλεγχο του γάλακτος, στη νέα βιοτεχνία παραγωγής γιαουρτιού που ανοίγουν μαζί, το 1964, στο Γαλάτσι. Η μεταφορά αυτή στο Γαλάτσι αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα, αλλά η επιτυχία που την συνόδευσε ήταν ακόμη μεγαλύτερη.


Πηγή: fage.gr