Η Κίνα «άδειασε» τις θάλασσες

Η Κίνα δηλώνει επίσημα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών μόνο το 9% των εκατομμυρίων τόνων ψαριών που πιάνουν τα αλιευτικά της σκάφη στην Αφρική και σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Βρετανικής Κολομβίας.

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα αλιείας πάντα πίστευαν ότι τα ψάρια που δηλώνει η Κίνα στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που αλιεύει στην πραγματικότητα, ωστόσο δεν είχαν ιδέα για το μέγεθος της απάτης.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα 3.400 αλιευτικά της Κίνας ψαρεύουν ετησίως 4,1 εκατ. τόνους ψαριών, αξίας 11,5 δις. δολαρίων, σε παράκτια ύδατα 93 χωρών.

Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε επίσημα στον ΟΗΕ ότι την περίοδο 2000 – 2011 τα αλιευτικά της σκάφη ψάρεψαν μόνο 368.000 τόνους κατά μέσο όρο ετησίως.

Άλλο ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι το 75% των ψαριών που αλιεύουν τα κινεζικά σκάφη προέρχεται από αφρικανικά ύδατα, με σχεδόν 3 εκατ. τόνους να αλιεύονται ετησίως στη δυτική Αφρική.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η δυτική Αφρική διαθέτει από τα πλουσιότερα ιχθυοαποθέματα, τα οποία ωστόσο βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο λόγω της υπερεκμετάλλευσης και υπεραλίευσης.

Αν επιβεβαιωθεί ότι τα κινεζικά αλιευτικά πιάνουν πολύ περισσότερα ψάρια από αυτά που δηλώνουν, αυτό σημαίνει ότι πολλές φτωχές χώρες χάνουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τα συμβόλαια που υπέγραψαν και με τα οποία παραχωρούν σε ξένες χώρες δικαιώματα αλιείας για συγκεκριμένες ποσότητες.

Σύμφωνα με τη Greenpeace η υποσαχάρια Αφρική είναι σήμερα η μόνη περιοχή στη Γη που η κατακεφαλήν κατανάλωση ψαριού μειώνεται λόγω της εξαφάνισης των ψαριών από τα ξένα αλιευτικά.