…τραγουδούσε, σ’ ένα από τα πιο γνωστά του τραγούδια ο Σαββόπουλος. Βέβαια, από τον καιρό εκείνο έχουν περάσει πάνω από είκοσι χρόνια, οπότε την αισιόδοξη πρόβλεψη του δεύτερου στίχου καλύτερα ας την παραβλέψουμε ως ανεπίκαιρη. Γεγονός είναι, πάντως, ότι το χειμώνα ετούτο τον πηδήσαμε και μάλλον… φτηνά. Γι’ αυτό, ας υμνούμε την καλοκαιρία. Διότι η περιβόητη εξίσωση στις τιμές καυσίμων κίνησης-θέρμανσης, εάν συνδυαζόταν με βαρυχειμωνιά, θα μας τσάκιζε!
Απολογιστικά, ωστόσο, είχαμε απώλειες: χάθηκαν πέντε ζωές: τριών παιδιών στην Καβάλα από ξυλόσομπα και δύο φοιτητών στη Λάρισα από μαγκάλι. Είχαμε, επίσης, ζημιές –ανυπολόγιστου κόστους– στην υγεία ευπαθών ανθρώπων, αλλά και στο περιβάλλον, από καύσιμα ακατάλληλα έως επικίνδυνα. Αυτά βέβαια –εξ όσων δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» στις 2/4– δεν περιέχονται στην απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς σε ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Α. Ξηροτύρη με θέμα το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Στην καταπολέμηση του οποίου, ως γνωστόν, η κυβέρνηση στήριξε την επιχειρηματολογία της για την ανάγκη εξίσωσης των τιμών.
Οπως υποστηρίζει ο υφυπουργός, παρά τον σχεδόν διπλασιασμό τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εξ αυτού μείωση της κατανάλωσης, από πέρσι, κατά 68%! Εντούτοις, τα αντίστοιχης περιόδου έσοδα ανέβηκαν 80%, ήτοι 55 εκατ. ευρώ. Κάτι δεν λέει ο υφυπουργός. Δεν λέει (διότι ουδείς ασχολήθηκε!), πόσα θα ήταν τα έσοδα, όχι με περσινές τιμές, με φετινές, αλλά μειωμένες. Και δεν λέω, σ’ αυτά τα έσοδα να προσθέσει και τα οφέλη από τις… παράπλευρες απώλειες, σε υγεία και περιβάλλον, που προανέφερα. Οσο για το κυρίως θέμα: το λαθρεμπόριο, η απάντηση του υφυπουργού είναι ότι: «…το σύστημα εισροών-εκροών (…) αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό»! Αυτό, έτσι «ξεκάρφωτο», μάλλον προς… διπλωματική απάντηση ομοιάζει! Παλαιό πρόβλημα οι ατεκμηρίωτοι απολογισμοί από εφαρμογές μέτρων. Και ανίατο, δυστυχώς!