Κόκκινο κρέας: Ανακαλύφθηκε ουσία που θέτει σε κίνδυνο τις αρτηρίες


Μια χημική ουσία που περιέχεται άφθονη στο κόκκινο κρέας, αποτελεί μια πρόσθετη αιτία που η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από μπριζόλες, κιμά, μπέικον κ.α. κάνει κακό στην καρδιά, καθώς δημιουργεί πλάκες στις αρτηρίες και προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση ή αθηρωμάτωση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει έναν πρόσθετο παράγοντα κινδύνου από το κόκκινο κρέας.
Η εν λόγω «ένοχη» ουσία είναι η καρνιτίνη, που διασπάται από βακτήρια στο έντερο και με αυτό τον τρόπο «πυροδοτεί» μια αλυσίδα αντιδράσεων, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του επιπέδου της χοληστερίνης, το «βούλωμα» των αρτηριών και τον αυξημένο αγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που ήδη έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι επιβλαβής για την υγεία, αποδίδοντας το πρόβλημα στα κορεσμένα λίπη και την επεξεργασία του κόκκινου κρέατος για να διατηρείται.
Η καρνιτίνη, εκτός από τα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, ελάφι, αρνί, χοιρινό, πάπια κ.α.), αποτελεί επίσης διατροφικό συμπλήρωμα με μορφή χαπιού, ενώ περιέχεται και σε αρκετά ενεργειακά ποτά.
Η συγκεκριμένη ουσία διευκολύνει την μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, στα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας μέσα στο κύτταρο. Σύμφωνα όμως με βρετανούς διατροφολόγους, η νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανώς αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιολογικό κίνδυνο όσοι παίρνουν τέτοια συμπληρώματα καρνιτίνης ή πίνουν ορισμένα ενεργειακά ποτά.
Τα πειράματα σε ποντίκια και περίπου 2.600 ανθρώπους έδειξαν ότι τα βακτήρια του εντέρου χρησιμοποιούν την καρνιτίνη ως ενεργειακή πηγή. Έτσι, αυτή διασπάται σε αέριο, που στο ήπαρ μετατρέπεται στη χημική ουσία TΜAΟ. Η τελευταία, προτού αποβληθεί με τα ούρα, συμβάλλει στη συσσώρευση εναποθέσεων λίπους και «κακής» χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία, με τελικό αποτέλεσμα την καρδιοπάθεια και πιθανώς τον πρόωρο θάνατο.


Η έρευνα αναλυτικά ΕΔΩ