Τελεσίγραφο για 30.000 απολύσεις εδώ και τώρα έλαβε η κυβέρνηση, η οποία για άλλη μια φορά διαπιστώνει πως γίνεται ό,τι λέει η τρόικα. Στο τραπέζι και η ρήτρα νέων μέτρων, λόγω ύφεσης και τρύπας πλέον των 2 δισ. ευρώ.
Οι πυρετώδεις συσκέψεις του Σαββατοκύριακου οδηγούν στην κοινή διαπίστωση ότι η τρόικα υποχωρεί και η κυβέρνηση αποδέχεται τις εντολές της – χωρίς να είναι άμοιρη ευθυνών, καθώς έχει υπογράψει το 3ο Μνημόνιο.
Οι «υποχρεωτικές» απολύσεις θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, το μεγάλο ντιλ Εθνικής–Eurobank τινάχτηκε στον αέρα και οι δυο τράπεζες κρατικοποιούνται (ρεπορτάζ, σελίδα 51), μετατίθεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», στον «αέρα» και η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ ακόμα η τρόικα έχει στο περίμενε την κυβέρνηση για το χαράτσι της ΔΕΗ.
Τρύπα 2 δισ. Ευρώ
Μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωνε κατηγορηματικά ότι «δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δηλαδή, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας». Την ίδια ώρα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων 2,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για ενεργοποίηση της ρήτρας μέτρων, καθώς η τρόικα απορρίπτει την κυβερνητική πρόβλεψη για ύφεση 4,5% φέτος, ανεβάζοντάς την στο 5%, και μιλάει για τρύπα πάνω από 2 δισ. ευρώ – κάτι που δεν αποδέχεται η κυβέρνηση.
Για τα κρίσιμα ζητήματα μέχρι στιγμής προκύπτει ότι:
1. Η τρόικα δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο πλέον κρίσιμο ζήτημα των απολύσεων. Ζητά να γίνουν εδώ και τώρα οι 30.000 απολύσεις, απαιτώντας τη λίστα με τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που θα δουν την πόρτα εξόδου μέχρι το 2014. Στελέχη του υπουργείου μιλούν για 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν… σε κινητικότητα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι αποχωρήσεις γίνονται «υποχρεωτικές» ακόμα και για τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λένε πως για κάθε 1 υπάλληλο που αποχωρεί μπορεί να προσλαμβάνεται 1, ενώ για τις «φυσιολογικές» αποχωρήσεις θα ισχύσουν οι κανόνες 1 προς 5 και 1 προς 10.
Το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός διαπραγματεύσεων, τις οποίες και έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών, έχει απορριφθεί από την τρόικα. Οι συνταξιοδοτήσεις και η απομάκρυνση των επίορκων και των υπαλλήλων που δεν έχουν προσληφθεί νομότυπα δεν οδηγούν στις 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το Μνημόνιο.
2. Μετατίθεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια». Η τρόικα διαπραγματεύεται σκληρά και μεταθέτει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την απόφαση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τα τεχνικά κλιμάκια είχαν πολύωρη σύσκεψη χθες στο κτίριο της οδού Νίκης, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινής λύσης για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν τις διευκολύνσεις δανειοληπτών για τα ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια, καθώς και τις αλλαγές στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Το μοναδικό σημείο συμφωνίας είναι ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις, λόγω της αύξησης των «κόκκινων δανείων».
Η πρόταση που συζητούν είναι το ύψος του ανεξόφλητου δανείου να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρώ, δηλαδή πέντε φορές πάνω από το εισόδημα του δανειολήπτη, και όχι τα 180.000 ευρώ που αρχικά προωθούσε η κυβέρνηση. Η τρόικα, αν και συμφωνούσε στην τετραετή περίοδο χάριτος, ζητά εξαμηνιαία επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης των δικαιούχων και από την πλευρά του το υπουργείο αντιπροτείνει επανεξέταση στη διετία.
Το επιτόκιο για την περίοδο χάριτος
Βασική παράμετρος, η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Οσο δε για το επιτόκιο της περιόδου χάριτος, η τρόικα επιμένει να μην είναι σταθερό στο 1,5% αλλά να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
3. Στον «αέρα» είναι και η διπλή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με το κενό που τους χωρίζει να είναι μικρό, όπως σημείωνε παράγοντας του υπουργείου.
4. Η κυβέρνηση ακόμα περιμένει από την περασμένη εβδομάδα την απάντηση της τρόικας για το χαράτσι της ΔΕΗ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, θα υπάρξει οριζόντια μείωση 10-15% για όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες στο ποσό του ΕΕΤΗΔΕ που πληρώνουν σήμερα, ενώ αναζητούν τα ισοδύναμα μέτρα από την απώλεια των 200 εκατ. ευρώ.