Η μείωση του υπέρογκου αλιευτικού στόλου και της αλιευτικής ικανότητας των μεγάλων σκαφών, η δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων, και η στήριξη των παράκτιων ψαράδων είναι τα βασικά αιτήματα και των ελλήνων παράκτιων ψαράδων προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος θα κληθεί να συναποφασίσει για την Νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ευρώπης.
Το ακτιβιστικό σκάφος Arctic Sunrise της Greenpeace πραγματοποιεί πανευρωπαϊκή περιοδεία με στόχο να φέρει κοντά παράκτιους αλιείς από όλη τη Ευρώπη, ώστε να διεκδικήσουν από κοινού μια βιώσιμη αλιεία, και τη θέσπιση περιορισμών για τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη, τα οποία ενοχοποιούνται για τον αφανισμό των ιχθυαποθεμάτων.
Η περιοδεία ξεκίνησε από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα το Arctic Sunrise επισκέφθηκε ελληνικά νησιά, τις Άνδρο, Πάρο, Τήνο και Σύρο, απο όπου και συνέλεξε 25.000 υπογραφές υπέρ της δημιουργίας θαλάσσιου καταφύγιου στις Νότιες Κυκλάδες.
Την υποστήριξή τους στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου και την ανάγκη για μέτρα που θα διασφαλίσουν μία βιώσιμη αλιεία εξέφρασαν την Δευτέρα και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωποι κομμάτων και παράκτιοι αλιείς, σε συνέντευξη Τύπου της Greenpeace.
Σύμφωνα με επίσημες μελέτες, το 80% των ιχθυαποθεμάτων της Ευρώπης υπεραλιεύονται. Στην Ελλάδα, το ποσοστό φθάνει το 70%, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια τα ιχθυαποθέματα μειώθηκαν κατά 50%.
Τη μερίδα του λέοντος, το 80% από τα ιχθαποθέματα, παίρνουν τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη, τα οποία αντιστοιχούν μόλις στο 20%, την ώρα που οι παράκτιοι αλιείς αντιπροσωπεύουν το 80% των ψαράδων και αλιεύουν μόλις το 20% των ιχθυαποθεμάτων.
Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική που αποφασίστηκε το 2003 ευνοούσε τους μεγάλους αλιευτικούς στόλους, οι οποίοι εξασφάλισαν και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Η Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Δράσεων Θαλάσσιας Πολιτικής, Greenpeace Νίνα Τούλεν, κάνει λόγο για ένα πανίσχυρο λόμπι της βιομηχανικής αλιείας, που επηρέασε ευρωπαίους πολιτικούς υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων αλιευτικών στολών.