Στη γαλλοϊταλική βάση Concordia της Ανταρκτικής βρίσκεται από τον Ιανουάριο ο Έλληνας επιστήμονας Βαγγέλης Καϊμακάμης, μαζί με 14 ακόμη ερευνητες.
Μέχρι τον Δεκέμβριο, ο ίδιος θα πραγματοποιήσει μελέτες για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στο αφιλόξενο κομμάτι του πλανήτη, εκεί όπου οι θερμοκρασίες φθάνουν τους – 86 βαθμούς και το 98% της επιφάνειας είναι καλυμμένο από πάγο.
Ο 39χρονος επιστήμονας μίλησε στο Mega για τις έρευνες αλλά και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν στο οροπέδιο ύψους 3.233 μέτρων, το οποίο όμως αντιστοιχεί σε υψόμετρο 4.000 μέτρων στην Ελλάδα.
«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συνθήκες υποξίας, χαμηλού οξυγόνου δηλαδή στην ατμόσφαιρα, για 4 μήνες τον χρόνο έχουμε σκοτάδι, δεν ανατέλλει ο ήλιος, όπως και το αντίθετο. Το καλοκαίρι της Ανταρκτικής που μόλις πέρασε έχουμε 4 μήνες φως, δεν δύει καθόλου ο ήλιος και τώρα τον χειμώνα για 9 μήνες από τον Φεβρουάριο μέχρι το Νοέμβριο είμαστε απόλυτα απομονωμένοι από τον υπόλοιπο πλανήτη», είπε ο Βαγγέλης Καϊμακάμης.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός του Διαστήματος σε άρθρο του ενημερώνει για την “αποστολή” που λαμβάνει χώρα σε ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη μας, στην Ανταρκτική.
Στις 22 Μαρτίου 2013 γράφει στο άρθρο : “… το πλήρωμα της επιστημονικής βάσης Concordia προετοιμάζεται για τον μακρύ χειμώνα που έρχεται.. Όλα τα αναγκαία-καύσιμα, τρόφιμα-εξοπλισμός- έχουν μεταφερθεί και το τελευταίο αεροπλάνο απογειώθηκε αφήνοντας μόνο του το πλήρωμα της βάσης. Αστρονόμοι, σεισμολόγοι, μετεωρολόγοι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί, μάγειρες θα ζήσουν για 4 μήνες σε σκοτάδι καθώς ο Ήλιος δεν ανεβαίνει πάνω από τον ορίζοντα… Το πλήρωμα θα βασιστεί μόνο στις δυνάμεις του και είναι μια καλή προσομοίωση για τις διαστημικές πτήσεις, αποστολές και ίσως για πιθανές διαστημικές βάσεις…Ανάμεσά τους υπάρχει και γιατρός που θα πραγματοποιήσει οκτώ διαφορετικά πειράματα. Το όνομά του Ευάγγελος Καϊμακάμης…”
Πηγή: megatv.com