Η ανακάλυψη του γρανίτη, ενός πετρώματος που σχηματίζεται στην ξηρά, ανακοινώθηκε από την Βραζιλιάνικη Υπηρεσία Γεωλογίας (CPRM) ως ένδειξη εύρεσης μιας χαμένης ηπείρου.
Βραζιλιάνοι γεωλόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη περιοχής, 1.500 χιλιόμετρα ανοιχτά του Ρίο ντε Τζανέιρο, η οποία πιθανώς αποτελούσε μέρος της ηπείρου που βυθίστηκε κατά τη δημιουργία του Ατλαντικού Ωκεανού, όπως αυτός διαμορφώθηκε πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Αφρική και η Νότια Αμερική διαχωρίστηκαν.
Η ανακάλυψη του γρανίτη, ενός πετρώματος που σχηματίζεται στην ξηρά, ανακοινώθηκε από την Βραζιλιάνικη Υπηρεσία Γεωλογίας (CPRM) ως ένδειξη εύρεσης μιας χαμένης ηπείρου.
Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Βεντούρα Σάντος, αξιωματούχο της CPRM, η ανακάλυψη των δειγμάτων ηπειρωτικού γρανίτη ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια κατά τις εργασίες βυθοκόρησης στην περιοχή των υψωμάτων Ρίο Γκράντε, μιας συστοιχίας βουνών που εκτείνεται στα βραζιλιάνικα και διεθνή χωρικά ύδατα.
«Πιθανότατα πρόκειται για την βραζιλιάνικη Ατλαντίδα. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι, αλλά θα πρέπει να ενισχύσουμε κι άλλο την υπόθεσή μας. Η τελική επιστημονική αναγνώριση θα έρθει στο τέλος του τρέχοντος έτους, όταν και θα διεξάγουμε γεωτρήσεις στην περιοχή προκειμένου να ανακτήσουμε περισσότερα δείγματα των πετρωμάτων αυτών», δήλωσε ο Σάντος.
Αρχικά οι επιστήμονες νόμιζαν ότι η υπόθεσή τους ήταν λανθασμένη, αλλά τον περασμένο μήνα η έρευνά τους πήρε νέα πνοή, όταν μια ομάδα Βραζιλιάνων και Ιαπώνων επιστημόνων παρατήρησε τον υποθαλάσσιο γεωλογικό σχηματισμό απέναντι από τις ακτές της Βραζιλίας, μέσα από το ερευνητικό υποβρύχιο Shinkai 6500, αξίας 99,5 εκατομμυρίων ευρώ.
CPRM
Το υποβρύχιο καταδύθηκε σε βάθος 910 μέτρων και ανακάλυψε το γρανίτη σε ένα βράχο επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων. Εκτός από γρανίτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν και μεγάλες ποσότητες χαλαζιακής άμμου, η οποία επίσης σχηματίζεται στην ξηρά. Ο Σάντος θεωρεί ότι περαιτέρω εξερεύνηση μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός υποθαλάσσιου αδαμαντωρυχείου, γεγονός που έχει τραβήξει ήδη το ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών.
«Αυτή είναι η περιοχή που έχει διερευνηθεί λιγότερο σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής της γιαπωνέζικης αποστολής Χιρόσι Κιταζάτο. Προηγουμένως, το υποβρύχιο Shinkai πραγματοποίησε αποστολές κοντά στην Ιαπωνία, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.
«Κάνουμε λόγο για χαμένη Ατλαντίδα περισσότερο από συμβολική άποψη», κατέληξε ο Σάντος. "Προφανώς δεν περιμένουμε να βρούμε μια χαμένη πόλη στη μέση του Ατλαντικού. Αλλά αν είναι αλήθεια ότι έχουμε βρει μια ήπειρο στη μέση του ωκεανού, θα είναι μία πολύ μεγάλη ανακάλυψη με διάφορες επιπτώσεις όσον αφορά την επέκταση της υφαλοκρηπίδας και γενικά για την επιστήμη της γεωλογίας».