Αλίμονο στα νιάτα


«Δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος νέος σήμερα στην παγκόσμια αγορά εργασίας», ομολογεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) προειδοποιώντας για… «μια γενιά που κινδυνεύει».


 Στην τελευταία της έκθεση για τις τάσεις στην απασχόληση των νέων διεθνώς -«Global Employment Trends for Youth 2013-A generation at risk»- η ILO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξανόμενες ουρές άνεργων νέων, για τα δεκάδες εκατομμύρια υποαπασχολουμένων σε θέσεις μερικής ή προσωρινής απασχόλησης και την κλιμακούμενη έλλειψη εμπιστοσύνης της νέας γενιάς στο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σύστημα.


Ελλάδα και Ισπανία


Μέρος αυτής της δυσπιστίας, υπογραμμίζει, έχει ήδη εκφραστεί στις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας σε Ελλάδα και Ισπανία που έχουν σήμερα περισσότερους από τους μισούς τους νέους άνεργους.


Η ILO τονίζει ότι χωρίς δουλειά, για μήνες ή και χρόνια, αρκετοί νέοι παραιτούνται από την αναζήτηση μιας θέσης εργασίας, όπως ακριβώς οι μακροχρόνια άνεργοι πενηντάρηδες. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση υποχρεώνει ακόμη αρκετούς να είναι λιγότερο επιλεκτικοί με τον τύπο της δουλειάς που είναι διατεθειμένοι να κάνουν. Ετσι, οι αριθμοί όσων εξ αυτών «φυτοζωούν» δουλεύοντας παρά τη θέλησή τους σε θέσεις προσωρινής ή μερικής απασχόλησης (parttime) εκτοξεύονται διαρκώς σε νέα ύψη.


Η ILO προβλέπει ότι ο αριθμός των άνεργων νέων θα φτάσει φέτος παγκοσμίως τα 73,4 εκατομμύρια, περίπου 3,5 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με το 2007 και 800.000 σε σχέση με το 2011.


H ILO υπογραμμίζει ότι την τετραετία 2008-2012 στις αναπτυγμένες οικονομίες και την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της ο αριθμός των άνεργων νέων αυξήθηκε περισσότερο από 2 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο 25%. Το ποσοστό της νεανικής ανεργίας στην εν λόγω ζώνη του πλανήτη εκτιμάται ότι θα φτάσει όπως και πέρυσι το 18,1% – επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών.


Εξίσου απογοητευτική είναι η διαπίστωση ότι πάνω από το 35% των νέων που ψάχνουν στις χώρες του ΟΟΣΑ για δουλειά παραμένουν άνεργοι περισσότερο από 6 μήνες. Αποτέλεσμα είναι συχνά η μόνη τους επιλογή να είναι η προσωρινή ή η μερική απασχόληση. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ το ποσοστό των νέων που εργάζονταν το 2011 parttime έφτανε το 29,3% έναντι μόλις 20,8% το 2000.


Στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό προσέγγιζε αντίστοιχα το 25% έναντι 18% το 2000. Ενα επιπλέον 40,5% νέων στη Γηραιά Ηπειρο δουλεύει με συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης. Δηλαδή μόλις ο ένας στους τρεις νέους που εργάζονται σήμερα στην Ε.Ε. έχει μια θέση πλήρους απασχόλησης.


Η ILO προειδοποιεί και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, σημειώνοντας ότι η υψηλή ανεργία των νέων οδηγεί σε απώλεια εργασιακής εμπειρίας και επαγγελματικών δεξιοτήτων, που με τη σειρά τους έχουν αποτέλεσμα χαμηλότερη παραγωγικότητα στην οικονομία. Μιλά, τέλος, για «πληγές που δύσκολα θα κλείσουν ακόμη και ύστερα από 20 χρόνια», υπενθυμίζοντας χαρακτηριστικά το συμπέρασμα μελέτης οικονομολόγων ότι η ανεργία ενός εικοσάρη επηρεάζει αρνητικά έως και δύο δεκαετίας αργότερα τις προοπτικές της απασχόλησης και των αμοιβών του καθώς και την υγεία του.