Οι Σέρβοι θέλουν βασιλιά


Σχεδόν το 40% των Σέρβων δηλώνουν σε δημοσκόπηση ότι επιθυμούν την επιστροφή της μοναρχίας στη χώρα τους. Σύμφωνα με έρευνα της  εταιρείας ερευνών της κοινής γνώμης SAS Intelligence το 39,7% των Σέρβων πολιτών είπαν ότι θεωρούν καλή ιδέα την παλινόρθωση της κοινοβουλευτικής μοναρχίας, ενώ κατηγορηματικά αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνει το 32,3%. Δεν έχει άποψη για το θέμα το 27,4%.  


«Βασικός εμπνευστής της έρευνας ήταν ο Σάιμον Άλκοντ ειδικός σε θέματα προώθησης της ταυτότητας εθνών, ο οποίος θεωρεί ότι η Σερβία είναι μία από τις χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αποκατάστασης της μοναρχίας» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της SAS Intelligence, Μίλιαν Πρέμοβιτς.


«Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στην κοινή γνώμη ένα τα πιο ανεξερεύνητα κοινωνικά θέματα και να δείξουμε την διάθεση των πολιτών στο ζήτημα της μοναρχίας. Το ερώτημα που τέθηκε μοιάζει με εκείνο ενδεχόμενου δημοψηφίσματος: Πρέπει η Σερβία να γίνει κοινοβουλευτική μοναρχία;» αναρωτήθηκε o κ. Πρέμοβιτς.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η έρευνα έδειξε ότι «υπέρ» της κοινοβουλευτικής μοναρχίας τάσσονται κυρίως άνδρες μέσης εκπαίδευσης ή χωρίς εργασία, κάτοικοι αστικών κέντρων και ότι κατά είναι οι άνθρωποι ανώτατης εκπαίδευσης και οι συνταξιούχοι, κυρίως κάτοικοι του Βελιγραδίου.
«Ο διάδοχος του θρόνου, Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς είναι απολύτως γνωστός στην κοινή γνώμη της Σερβίας. Το 94,2% των ενήλικων ερωτηθέντων έχει ακούσει γι’ αυτόν, αλλά το 42,2% δεν έχει σχηματίσει γνώμη. Οι πολίτες, σε μεγαλύτερο ποσοστό, 37,5%, τον εκτιμούν για το ανθρωπιστικό του έργο, σε ποσοστό 13,7% για τη χορήγηση υποτροφιών σε σπουδαστές και μαθητές και το 43,5% των ερωτηθέντων εκφράζει δυσαρέσκεια επειδή ο Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς δεν γνωρίζει καλά τη σερβική γλώσσα» τόνισε ο κ. Πρέμοβιτς.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη έγινε στο Τατόι εκταφή  των οστών της τελευταίας βασίλισσας της Γιουγκοσλαβίας Αλεξάνδρας, σε μια προσπάθεια του πρίγκηπα Αλέξανδρου να «ενώσει» τα μέλη της οικογένειάς του, οι τάφοι των οποίων βρίσκονταν σκορπισμένοι σε διάφορες χώρες του πλανήτη.


Η επίσημη τελετή ταφής των οστών στο Βασιλικό Μαυσωλείο της οικογένειας Καραγιώργεβιτς έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαΐου παρουσία 2.500 καλεσμένων από όλο τον κόσμο και εκπροσώπων των βασιλικών οικογενειών.