Γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες…


Η μυστηριώδης κατάρρευση στις αποικίες των μελισσών σε όλο τον κόσμο έχει μετατραπεί σε πραγματική κρίση. Στις ΗΠΑ, ο πληθυσμός των μελισσών έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών και ο αριθμός τους συνεχίζεται να μειώνεται, ενώ η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη και σε πολλές άλλες χώρες. Άσχημα νέα για τις καλλιέργειες που εξαρτώνται από τις μέλισσες. Γιατί, λοιπόν, οι αποικίες καταρρέουν; Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση;


Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης επιλέγουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Από την πλευρά της, η Ε.Ε έλαβε μέτρα ώστε να απαγορεύσει για δύο χρόνια μια ορισμένη κατηγορία φυτοφαρμάκων, ως μέτρο προφύλαξης, καθώς πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ορισμένα φυτοφάρμακα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των μελισσών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την σχετική μελέτη.


Αντιθέτως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ρυθμιστικές αρχές κινούνται πιο αργά. Μια νέα έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας και της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, έδειξε ότι οι μέλισσες υποφέρουν και πεθαίνουν από παράσιτα, μύκητες, βακτήρια, αλλά και από ιούς. Επίσης, ένας από τους πιθανούς παράγοντες είναι και τα νεονικοτινοειδή, μια νέα γενιά εντομοκτόνων. Πάντως, η έκθεση υπογραμμίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.


Πηγή: Bangor Daily News