Κατασχέσεις για όποιον δεν πληρώσει το «χαράτσι»

Εφάπαξ και μέσα σε ένα μήνα θα κληθούν από την Εφορία να καταβάλλουν το “χαράτσι” του 2013 όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν το εξοφλήσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε δόσεις.


Μάλιστα αν δεν το πληρώσουν στην αρμόδια ΔΟΥ θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες “αναγκαστικής είσπραξης” , δηλαδή κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.


Επίσης αν και για τον υπολογισμό του τέλους του 2013 λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της ΔΕΗ της 1ης Μαΐου, για όσα ακίνητα πάρουν ρεύμα στη συνέχεια και έως το τέλος του έτους οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τον φόρο.


Τα παραπάνω διευκρινίζονται σε σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη στην οποία επιπλέον καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για όσους απαλλάσσονται από το “χαράτσι’ ή το καταβάλουν με μειωμένο συντελεστή (άνεργοι , πολύτεκνοι , ανάπηροι κ.λ.π).


Θα πρέπει να τονιστεί ότι αναμένεται νέα υπουργική απόφαση εντός των επόμενων ημερών στην οποία θα καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια (όριο φτώχειας) για την εξαίρεση από το έκτακτο τέλος ακινήτων καθώς αυτές τις ημέρες υπολογίζεται το δημοσιονομική κόστος του συγκεκριμένου μέτρου.


Ειδικότερα όπως ορίζει η απόφαση :


-Αν δεν καταβληθεί ο φόρος η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την ημερομηνία λήξης πληρωμής της τελευταίας δόσης του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ) διαγράφουν το οφειλόμενο ποσό από τους λογαριασμούς και αποστέλλουν τις σχετικές καταστάσεις στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων . Σε αυτές αναγράφεται το ποσό της οφειλής το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου.


-Η ΓΓΠΣ με τη σειρά της αποστέλλει “ραβασάκια” για την οφειλή στον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου ενημερώνοντας τον ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις της μη εκπλήρωσης της υποχρέωσης αυτής.


-Παράλληλα αποστέλλει στις αρμόδιες ΔΟΥ τις καταστάσεις με τις οφειλές.


-Με βάση τις καταστάσεις της ΔΕΗ τα οφειλόμενα ποσά του ΕΕΤΑ του 2013 βεβαιώνονται και καταβάλλονται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από την έκδοση του χρηματικού καταλόγου μήνα.


-Αν και μετά την ειδοποίηση της ΓΓΠΣ δεν εξοφληθεί ο φόρος, οι ΔΟΥ όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά “οφείλουν να μεριμνήσουν για την είσπραξη των οφειλών σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων λαμβάνοντας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης”, δηλαδή κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.


Εξάλλου θα πρέπει να σημειωθεί πως το “χαράτσι” θα επιβληθεί σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της η ΔΕΗ μέχρι την 1η Μαΐου.


Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσα ακίνητα ηλεκτροδοτηθούν μέσα στον Μάιο και έως το τέλος του έτους θα γλυτώσουν τον φόρο.


Στην χθεσινή απόφαση υπογραμμίζεται πως μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2014 ο Διαχειριστής Δικτύου Διακίνησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) καταρτίζει καταστάσεις με όλες τις νέες ηλετροδοτήσεις για τις οποίες δεν έχει επιβληθεί ΕΕΤΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και τις αποστέλλει στην ΓΓΠΣ.


Όπως γίνεται αντιληπτό οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πήραν ρεύμα μετά την 1η Μαΐου δεν θα γλιτώσουν το χαράτσι αλλά θα κληθούν να το πληρώσουν εντός του 2014.


Τέλος να σημειωθεί πως εφόσον η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν καθυστερήσει να αποδώσουν στο Δημόσιο τα χρηματικά ποσά του ΕΕΤΑ που έχουν εισπράξει, αυτά καταλογίζονται με τον οφειλόμενο τόκο υπερημερίας με καταλογιστική πράξη του αρμόδιου Οικονομικού Επιθεωρητή.