Απεργία καθηγητών στο Βερολίνο, εν μέσω εξετάσεων


Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα της GEW


 


Οι Γερμανοί εκπαιδευτικοί μέσω της ‘Ενωσης Παιδείας και Επιστημών (GEW) του Βερολίνου, κήρυξαν πενθήμερη «απεργία και εβδομάδα δράσης», η οποία συμπίπτει με την περίοδο των απολυτηρίων εξετάσεων στην μέση εκπαίδευση.


Οι καθηγητές θέτουν θέμα ωραρίου, καθώς φτάνουν να εργάζονται έως 28 ώρες την εβδομάδα, θέματα συνθηκών εργασίας, ελλείψεις σε υποδομές και ζητούν παράλληλα αυξήσεις.


Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων ναυάγησε μετά την αποχώρηση της GEW από το τραπέζι και θα επαναληφθούν, καθώς ορατό είναι και το ενδεχόμενο αναβολής των εξετάσεων από την Γερουσία του Κρατιδίου.


Σε δήλωσή του στην Berliner Zeitung, ο Ντόριν Ζίμπερνικ, πρόεδρος του GEW δήλωσε ότι “οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα αναβληθούν για λίγες ημέρες και αυτό δεν είναι και τόσο άσχημο. Οι υποψήφιοι απόφοιτοι θα μπορούν να βρουν χρήσιμες μία ή δύο μέρες ακόμη για μάθηση”.


Την Τρίτη υπήρξε και απεργία των δασκάλων στα δημοτικά σχολεία, η οποία θα επαναληφθεί την Πέμπτη.


Είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένες απεργίες στην Lufthansa, αλλά κυρίως η επιτυχημένη απεργία των Γερμανών ταχυδρομικών υπαλλήλων.


Η απεργία των ταχυδρομικών κράτησε 2.5 ημέρες και έληξε μετά από μια 20ωρη μαραθώνια συνάντηση συνδικαλιστών με αξιωματούχους, με τους εργαζόμενους να πετυχαίνουν αύξηση 6% των αποδοχών τους, κάτι που τους απέφερε τουλάχιστον € 140 περισσότερα κάθε μήνα, σύμφωνα με τον Γερμανικό Τύπο.