Η προστασία της ιδιωτικότητας, η αθέμιτη παρακολούθηση της πληροφορίας και η ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών μέσω διαδικτύου ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή, δεύτερη ημέρα του 8ου συνεδρίου της Εθνικής Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ), που συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλών Τηλεπικοινωνιών.
Κρύβει παγίδες
«Ο έξυπνος ψηφιακός κόσμος που έρχεται κρύβει παγίδες» τόνισε ο Λεωνίδας Κανέλλος, πρόεδρος της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής επιτροπής. Ανέφερε ότι σήμερα σε 70 χώρες υπάρχουν 100 εκατ. χρήστες κινητών τέταρτης γενιάς (4G), από τους οποίους το 90% είναι εκτός Ευρώπης, και αποκάλυψε ότι στην Ασία γίνονται δοκιμές για τα πρώτα 5G με ταχύτητες 1Gigabit ανά δευτερόλεπτο. Τόνισε ότι οι εξελίξεις φέρνουν ανατροπές στην καθημερινότητα αλλά και κοινωνικό αποκλεισμό σε ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις «έξυπνες» τεχνολογίες.
Το ενδιαφέρον του συνεδρίου εστιάστηκε στο στρογγυλό τραπέζι και τις κόντρες μεταξύ των παρόχων τεχνολογικών υπηρεσιών:
-«Θα είμαστε και του χρόνου σε αυτό το συνέδριο», είπε δηκτικά ο εκπρόσωπος του ΟΤΕ, που αναφέρθηκε στο αδιαφανές μοντέλο της ΕΕΤΤ στα σχέδια του Οργανισμού για γρήγορο Internet. Πρόσθεσε ότι ο ΟΤΕ δεν μπορεί σήμερα να αξιοποιήσει τις 1.100 έτοιμες καμπίνες VDSL για την εξυπηρέτηση περίπου 200.000 συνδρομητών του.
-«Αυξημένη υπευθυνότητα από την ΕΕΤΤ» ζήτησε και ο εκπρόσωπος της Wind. «Για να μη δούμε εξελίξεις σε βάρος του καταναλωτή και της αγοράς», σημείωσε και ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του έχει επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
-Την ανάγκη για επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς επισήμανε ο εκπρόσωπος της Forthnet, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε απαξίωση αυτών που έχουν ήδη υλοποιηθεί από τους εναλλακτικούς παρόχους. «Μια ενδεχόμενη απορρύθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση του ανταγωνισμού», υπογράμμισε.
Το συνέδριο ασχολήθηκε με τις δυνατότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο παρουσιάζει υστέρηση σε σχέση με αυτή άλλων χωρών της Ε.Ε., λόγω και του ακριβού κόστους μεταφοράς. Ενα δέμα βάρους δύο κιλών κοστίζει στην Ελλάδα τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πηγή: efsyn.gr