Αν θέλετε να απολαύσετε έναν ήσυχο, γλυκό ύπνο, η λύση σας είναι χρώματος… μπλε. Μια νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη στη Βρετανία έδειξε ότι ένα μπλε υπνοδωμάτιο αποτελεί εγγύηση για ένα γεμάτο οκτάωρο ύπνου, καθώς και για ξύπνημα με χαρούμενη, θετική διάθεση.
Μπλε για… χαμηλή πίεση
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη από τη μεγάλη βρετανική αλυσίδα οικονομικών ξενοδοχείων «Travelodge», το μπλε χρώμα συνδέεται με την ηρεμία και εκτιμάται ότι ρίχνει τον καρδιακό παλμό, ακόμη και την αρτηριακή πίεση.
Στην τριάδα των «νικητών» περιλαμβάνονται επίσης το πράσινο και το κίτρινο, καθώς υπνοδωμάτια στα οποία κυριαρχούν τα δύο αυτά χρώματα προσφέρουν επίσης περί τις 7 ώρες και 40 λεπτά απρόσκοπτου ύπνου.
Αντιθέτως, η συνταγή της… αποτυχίας για έναν καλό ύπνο είναι χρώματος μοβ! Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο χρώμα προκαλεί διέγερση και μπορεί να μειώσει τις ώρες του ύπνου – τα άτομα που κοιμούνταν σε μοβ δωμάτιο ξυπνούσαν σε λιγότερο από έξι ώρες κατά μέσον όρο (συγκεκριμένα σε 5 ώρες και 56 λεπτά).
Γκρι και καφέ της κατάθλιψης
Αλλά και ένα γκρι ή ένα καφέ υπνοδωμάτιο δεν υπόσχεται και τον καλύτερο ύπνο αφού τα δύο αυτά χρώματα φαίνεται ότι είναι ζοφερά και καταθλιπτικά. Τα άτομα που κοιμούνταν σε υπνοδωμάτια όπου κυριαρχούσε στους τοίχους (και όχι μόνο) το καφέ χρώμα δεν παραδίδονταν στην αγκαλιά του Μορφέα για περισσότερες από 6 ώρες και 5 λεπτά κάθε νύχτα, ενώ και όσοι κοιμούνταν σε δωμάτια με τις… πενήντα αποχρώσεις του γκρι ξεκουράζονταν για μόνο έξι ώρες και 12 λεπτά.
Οι ειδικοί της «Travelodge» διερεύνησαν 2.000 σπίτια σε ολόκληρη τη Βρετανία προκειμένου να ανακαλύψουν πόσο επιδρούν τα χρώματα στην ποιότητα του ύπνου.
Σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα ο Κρις Ιντζικόφσκι, ειδικός στο πεδίο του ύπνου από το Κέντρο για τον Υπνο του Εδιμβούργου, ανέφερε ότι «τα νέα αποτελέσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα καθώς υπάρχουν εξειδικευμένοι υποδοχείς στους αμφιβληστροειδείς μας που ονομάζονται γαγγλιακά κύτταρα και οι οποίοι είναι πιο ευαίσθητοι στο μπλε χρώμα. Οι φωτοϋποδοχείς αυτοί στέλνουν πληροφορίες σε μια περιοχή βαθιά στον εγκέφαλο που ρυθμίζει το 24ωρο βιολογικό ρολόι μας και επιδρά στον τρόπο που αποδίδουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο φως, στον ύπνο και στην εγρήγορση είναι υψίστης σημασίας για τον οργανισμό».
Μοβ για… εφιάλτες
Από την πλευρά της, η σύμβουλος χρωματοθεραπείας και ολιστικής εσωτερικής διακόσμησης Σούζι Κιατσάρι εξήγησε ότι «η διακόσμηση σε ένα υπνοδωμάτιο μπορεί να επιδράσει στην ποιότητα και στην ποσότητα του ύπνου. Παρ’ ότι πολλά άτομα θεωρούν ότι το μοβ χρώμα χαρίζει μια νότα πολυτέλειας στην κρεβατοκάμαρα, τελικώς μειώνει τις ώρες του ύπνου. Το μοβ χρώμα συνδέεται με την καλλιτεχνική κοινότητα καθώς αναφέρεται ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα. Το να κοιμάται όμως κάποιος σε μοβ δωμάτιο μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονα όνειρα, ακόμη και σε εφιάλτες “χαρίζοντας” αίσθημα κούρασης το επόμενο πρωί».
«Κόκκινο πανί» για τη σεξουαλική ζωή
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα χρώματα μέσα στο υπνοδωμάτιο επηρεάζουν και άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, τα ζευγάρια που κοιμούνται σε υπνοδωμάτια που είναι διακοσμημένα στο χρώμα της καραμέλας κάνουν έρωτα τρεις φορές την εβδομάδα κατά μέσον όρο. Οσα κοιμούνται όμως σε κόκκινα υπνοδωμάτια δεν επιδίδονται σε σεξουαλικές περιπτύξεις περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Τα γκρι υπνοδωμάτια αποτελούν τον χειρότερο «εχθρό» της οικονομίας (ειδικά σε περιόδους κρίσης) καθώς, όπως προέκυψε, ενισχύουν τον καταναλωτισμό: τα άτομα που κοιμούνται μέσα στο… γκρι περνούν τις περισσότερες ώρες τους κάνοντας ψώνια online. Για όσους πάλι θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους η καλύτερη συμβουλή είναι να έχουν όσο περισσότερα στοιχεία ασημί χρώματος στο υπνοδωμάτιό τους. Και αυτό διότι το συγκεκριμένο χρώμα φαίνεται να ενισχύει τη διάθεση για γυμναστική εντός του υπνοδωματίου.