Ημιυπαίθριους και μεταβιβάσεις «καίει» η εκπνοή του νόμου των αυθαιρέτων


Δύο κατηγορίες πολιτών καλούνται να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους για τις αυθαίρετες κατασκευές μέχρι τα τέλη του μήνα. Πρόκειται για όσους έκαναν υπαγωγή στον αρχικό νόμο για τους ημιυπαίθριους (3843/2010) και έχουν εκκρεμότητες οικονομικού χαρακτήρα (π.χ αποπληρωμή δόσεων ) αλλά και όσους σκοπεύουν να μεταβιβάσουν άμεσα τα ακίνητά τους. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλλουν ως τα τέλη Μαίου τουλάχιστον το 30% της προκαταβολής του προστίμου που ορίζει ο νόμος προκειμένου να προχωρήσουν σε δικαιοπραξίες.
Σε ότι αφορά τους ημιυπαίθριους, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε εκκρεμότητα για να πληρωθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου ήταν περίπου 35 εκ. ευρώ από τις 700.000 αιτήσεις που έχουν γίνει συνολικά.
Η απόφαση του υπουργείου να μην δώσει νέα παράταση στο νόμο των αυθαιρέτων δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα κενό στις δηλώσεις, το οποίο θα καλυφθεί τη στιγμή που το ΥΠΕΚΑ θα θέσει σε ισχύ το νέο νόμο. Καταβάλλεται προσπάθεια ο νέος νόμος να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.
Για το διάστημα αυτό θα παγώσουν προσωρινά οι μεταβιβάσεις ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές καθώς βασική προϋπόθεση για να διεξαχθούν είναι η βεβαίωση από μηχανικό ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες. Σε κάθε περίπτωση στο νέο νόμο θα είναι «καλοδεχούμενοι» όλοι όσοι έχουν πολεοδομικές παραβάσεις που μπορούν να ρυθμιστούν ή εκκρεμότητες από άλλους νόμους. Οι πολίτες που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του Νόμου 4014/2011 θα καλυφθούν σύμφωνα με το υπουργείο από τις διατάξεις του νέου νόμου, χωρίς την καταβολή νέου παραβόλου και με συμψηφισμό των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις που έχουν πληρωθεί μεγαλύτερα πρόστιμα (υπολογίζεται στο 5% των δηλώσεων για τα αυθαίρετα), στο ΥΠΕΚΑ έχουν δηλώσει ότι θα υπάρξει ακόμη και επιστροφή χρημάτων.
Κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα θα είναι ευνοϊκότερος των προηγούμενων, γεγονός μάλιστα που έχει επικριθεί σφοδρά κατά την δημόσια διαβούλευση από πολίτες που έκαναν χρήση των προγενέστερων ρυθμίσεων. Επιπλέον, σημειώνουν ότι η καινούρια ρύθμιση θα είναι συνταγματικά περισσότερη κατοχυρωμένη, γεγονός που θωρακίζει τους πολίτες έναντι προσφυγών στο ΣτΕ.
Πηγή: newmoney