Η έκθεση-κόλαφος του 2012 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο, αλλά μοιάζει να έχει πολύ μέλλον. Αυτός ίσως θα ήταν ένας σοβαρός λόγος για να χτυπήσει πένθιμα ο Αμβρόσιος τις καμπάνες του φανατισμού αντί να κοσμήσει ο ίδιος του χρόνου άλλη μια προσβλητική αναφορά για την ανεξιθρησκία στην επόμενη έκθεση.
Ενώ η έκθεση επισημαίνει και ορθά την ανεξιθρησκία που προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας κάνει αναφορές για την διαφορετική και άνιση μεταχείριση των θρησκευτικών δογμάτων και μάλιστα με περιορισμούς που ισχύουν για τους μη ορθόδοξους χριστιανούς.
Η πρώτη αναφορά φυσικά αφορά τη Χρυσή Αυγή και τις ανοιχτά αντισημιτικές και ρατσιστικές συμπεριφορές και τις βίαιες επιθέσεις κατά προσώπων. Σημειώνεται η άσκηση σημαντικής επιρροής σε όλα τα επίπεδα της επίσημης Εκκλησίας και η καχυποψία απέναντι σε κατοίκους που ενώ είναι Ελληνες πολίτες χαρακτηρίζονται σαν ύποπτοι και γίνονται αντικείμενα διακρίσεων ειδικά όσοι μουσουλμάνοι κατοικούν στη Δυτική Θράκη.
Προνόμια
Με συνοπτικό τρόπο η έκθεση περιγράφει τον μη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας αναφέροντας ότι: Η κυβέρνηση επεκτείνει στους Ορθόδοξους προνόμια Εκκλησίας και νομικά προνόμια που δεν είναι αυτομάτως αποδεκτά σε άλλες θρησκευτικές ομάδες. Η κυβέρνηση πληρώνει για μισθούς και θρησκευτική εκπαίδευση του ορθόδοξου κλήρου, εν μέρει χρηματοδοτεί τη συντήρηση κτιρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και παρέχει μια απαλλαγή από τον φόρο για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη θρησκευτική διδασκαλία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές, και μόνο οι μη Ορθόδοξοι μαθητές μπορούν να εξαιρεθούν κατόπιν αιτήματος. Κάνει επίσης εκτενή αναφορά στους διορισμένους μουφτήδες και στις επιτρεπόμενες υπηρεσίες τους αλλά και στην επιβολή του νόμου της Σαρίας στο οικογενειακό δίκαιο.
Η έκθεση συνεχίζει με αναφορές στο θέμα της βλασφημίας που τιμωρείται και μάλιστα επιλεκτικά και στην ουσιαστικά ανενεργή συμμόρφωση της Ελλάδας στην ελευθερία της άρνησης στράτευσης. Γράφει για την σύλληψη του νεαρού «Παστίτσιου».
Μεγάλη έμφαση δίνει στην εκλογή μελών της Χρυσής Αυγής, ενός ανοιχτά αντισημιτικού και ξενόφοβου πολιτικού κόμματος, στο εθνικό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά, με σχεδόν 7% των ψήφων.
«Ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος δημοσίως και κατ΄επανάληψη αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα και συχνά έδωσε ναζιστικούς χαιρετισμούς σε δημόσιες εκδηλώσεις. Διαβάστηκε απόσπασμα από τα “Πρωτόκολλα της Σιών” μέσα στη Βουλή».
Οι διεθνείς οργανισμοί καλούν τις αρχές να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της βίας της Χρυσής Αυγής, της αντισημιτικής ρητορικής και των εγκληματικών ενεργειών.
Τέλος σταχυολογεί μάλιστα και συγκεκριμένα περιστατικά:
– Εμπρηστές επιτέθηκαν διάφορα σημεία της λατρείας στο κέντρο της Αθήνας και στα σπίτια Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Θεσσαλονίκη, Ηγουμενίτσα και Σέρρες. Οι δράστες ποτέ δεν εντοπίστηκαν.
– Υπήρξαν πολλές αναφορές σε περιστατικά κατά των μουσουλμάνων. Τον Μάρτιο, βάνδαλοι έγραψαν σε μουσουλμανικό τάφο το σύνθημα: Ο καλύτερος Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος.
– Μέλη της Χ.Α. με μοτοσικλέτες φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα σε μουσουλμανικά χωριά σε αρκετές περιπτώσεις.
– Υπήρξαν αναφορές για παρενόχληση και όλο και πιο βίαιες σωματικές επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων, πολλοί από τους οποίους ήταν μουσουλμάνοι.
– Η οργάνωση Ενωμένοι Απέναντι στη Ρατσιστική Βία έχει καταγράψει στο διαδίκτυο πάνω από 190 θύματα τεκμηριωμένων επιθέσεων σε ένα χρόνο, αλλά ο συνολικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος επειδή οι μετανάστες φοβούνται τις αναφορές.
Αντισημιτισμός
– Οι εκφράσεις του αντισημιτισμού αυξήθηκαν μετά την είσοδο της Χ.Α. στο Κοινοβούλιο.
-Το τεύχος Ιουλίου της εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα», που συνδέεται με τη Χρυσή Αυγή περιλαμβάνει βιβλίο με τα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» με εισαγωγή από τον πατέρα Ευστάθιο Κολλά, που είναι επίσημο στέλεχος της Εκκλησίας της Ελλάδας.
– Αναβλήθηκε για τον Μάιο 2013 η δίκη των δημοσιογράφων και των Εβραίων εκπροσώπων της κοινότητας που μήνυσε το 2007 ο Κώστας Πλεύρης για δυσφήμηση.
Οι ακτιβιστές είχαν επικρίνει δημοσίως τους δικαστές που αθώωσαν τον Πλεύρη για υποκίνηση μίσους και φυλετικής βίας με το βιβλίο του Ο Εβραίος – Ολη η αλήθεια. (σ.σ. η συγκεκριμένη δίκη έχει οριστεί για σήμερα).
Ο πρέσβης και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν επανειλημμένα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα για θρησκείες, με δημοτικούς άρχοντες, και με μέλη της Βουλής, για την προώθηση της θρησκευτικής ανεκτικότητας και της ποικιλομορφίας, και για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να αντιδράσει πιο έντονα στην αντισημιτική και ρατσιστική ρητορική και τις βίαιες ενέργειες της Χρυσής Αυγής.
Πηγή: efsyn.gr