Απέσυρε η Κομισιόν τις προτάσεις της για τη διάθεση ελαιολάδου στα εστιατόρια


Στην απόσυρση των προτάσεων της σχετικά με τους νέους κανόνες για τη διάθεση ελαιόλαδου στα εστιατόρια προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των έντονων αντιρρήσεων που προέβαλαν ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τον Ιούνιο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών από την απάτη σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, από 1ης Ιανουαρίου 2014 τα εστιατόρια θα έπρεπε να σερβίρουν το ελαιόλαδο σε φιάλες μίας χρήσης και όχι σε δοχεία ή μπολ που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.


Ωστόσο, η Επιτροπή δέχθηκε δριμεία κριτική για τις προτάσεις της, κυρίως από τα κράτη-μέλη του βορρά, τα οποία υποστήριξαν ότι οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην προστασία των ελαιοπαραγωγικών χωρών του νότου.
«Αποφάσισα να αποσύρω τις προτάσεις κανονισμού, καθώς δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας, Ντάσιαν Σιόλος.
Σύμφωνα με τον Ντ. Σιόλος, την πρόταση της Επιτροπής αποδέχθηκαν μόνο 15 κράτη-μέλη, ενώ μεγάλη ομάδα κρατών μελών την καταψήφισαν.
Ωστόσο, ο Ντ. Σιόλος ανακοίνωσε την πρόθεση της Επιτροπής να επαναφέρει νέες προτάσεις για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις όλων των χωρών-μελών.
Η ΕΕ είναι πρώτη στην παραγωγή ελαιόλαδου παγκοσμίως και πρώτη στην κατανάλωσή του.


Πηγή: ert.gr