Το θέμα του τοκετού στο σπίτι στην Ελλάδα προβληματίζει καθώς 63 γονείς που στο διάστημα 2009-2010 επέλεξαν να φέρουν τα παιδιά τους στον κόσμο με αυτό τον τρόπο διώκονται, μετά από μηνύσεις που κατέθεσε ο Σύλλογος Μαιών/Μαιευτήρων Θεσσαλονίκης, και θα δικαστούν στις 11 Ιουνίου κατηγορούμενοι για ρύπανση του περιβάλλοντος με τους πλακούντες και για τον τρόπο που δήλωσαν τα παιδιά τους στο ληξιαρχείο. Ο Σύλλογος “Εγκυμονώ-Γεννώ-Επιλέγω” με τη διοργάνωση του φεστιβάλ “Η γιορτή στην ελευθερία στη γέννα” υποστηρίζει αυτούς τους γονείς που διώκονται για την επιλογή τους
“Το βασικό δικαίωμα στον τοκετό στο σπίτι αποτελεί έκφανση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και ανάγεται στον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος . Το κράτος οφείλει να απέχει από οποιανδήποτε παρέμβαση εκτός κι αν αποδειχτεί ότι το παιδί εκτίθεται σε κίνδυνο. Ο τοκετός στο σπίτι προγραμματίζεται από γυναικολόγο και μαία παρίσταται ειδικευμένη μαία και αν διαπιστωθεί πρόβλημα βρίσκονται σε επαφή με νοσοκομείο και κλινική όπου μεταφέρεται η γυναίκα” επισημαίνει η δικηγόρος Ελεάννα Ιωαννίδου αναφερόμενη στο δικαίωμα στον κατ΄οίκον τοκετό.
Η κ. Ιωαννίδου τονίζει ότι ο πλακούντας δεν είναι μολυσματικός , εφόσον η γυναίκα δεν πάσχει από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή ηπατίτιδα και ότι ακόμη και αν γεννήσει στο νοσοκομείο έχει το δικαίωμα να τον ζητήσει και να τον πάρει.
“Η γυναίκα που πάσχει από AIDS ή ηπατίτιδα δεν επιλέγει να γεννήσει στο σπίτι. Η δίωξη των γυναικών που γέννησαν στο σπίτι για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τον πλακούντα έχει πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, Αφενός οι πολίτες που επιλέγουν τον τοκετό στο σπίτι καθίστανται πολίτες β΄κατηγορίας και αφ΄ ετέρου εμπλέκονται οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους πλακούντες και οι οποίες ζητούν 150 ευρώ για να πάρουν έναν πλακούντα. Υπάρχει νομικό κενό στον τρόπο λειτουργίας αυτών των εταιρειών. Εξάλλου υπάρχουν γονείς που θεωρούν τον πλακούντα ιερό και δεν θέλουν να καταλήγει να χρησιμοποιείται για κρέμες και καλλυντικά” προσθέτει η κ. Ιωαννίδου.
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που αρχίζει σήμερα στις 19.00 περιλαμβάνουν συναυλίες καλλιτεχνικά δρώμενα και θεατρικά ενώ το αυριανό πρόγραμμα που ξεκινά στις 11.00 το πρωί περιλαμβάνει ομιλίες της δικηγόρου Ελεάννας Ιωαννίδου με θέμα: «Το δικαίωμα στον κατ’ οίκον τοκετό», της ειδικής παθολόγου Μυρτώς Γρίβα με θέμα: «Διώκομαι γιατί γέννησα στο σπίτι μου», της μαίας Πασχαλίνας Καμπουρίδου με θέμα:
«Οι επιλογές τοκετού των γυναικών στην Ελλάδα» της βοηθού μητρότητας Μαρίας Ανδρεουλάκη με θέμα: «Το δίκτυο ενεργών πολιτών ENCA, 20 χρόνων δράσεις», της δικηγόρου Στέλλας Στοϊκου με θέμα: «Ελληνική Νομοθεσία για την Προστασία του Μητρικού Θηλασμού» και της εκπαιδεύτριας γιόγκα Σοφίας Χατζηπαναγιώτου με θέμα: «Γυναίκα-Φύση, Μητέρα-Θεά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ