Πέφτει η βιομηχανία, ανεβαίνει το λάδι

Πλήγμα δέχεται και το… success story των ελληνικών εξαγωγών καθώς, όπως προκύπτει από την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η Ελλάδα έχασε σημαντικές αγορές-προορισμούς για τα προϊόντα της όπως τις χώρες των Βαλκανίων, την Κίνα, την Ινδία, ενώ η αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατέγραψε νέα σημαντική υποχώρηση.

Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι πως φαίνεται να ενισχύεται σημαντικά πλέον η συμβολή των αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο (σ.σ. χύμα), το οποίο έχει αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση μετά τα πετρελαιοειδή, ενώ συνολικά έξι στα δέκα πιο εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας κατατάσσονται πλέον στα αγροτοδιατροφικά προϊόντα (πορτοκάλια, ψάρια, λαχανικά, ροδάκινα, τυριά).

Με βάση την ανάλυση του ΠΣΕ, οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 4,5% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 φτάνοντας στα 6,4 δισ. ευρώ έναντι 6,123 δισ. ευρώ πέρσι. Αν ωστόσο, εξαιρεθούν στον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών διαμορφώνεται στο ποσό των 4,042,8 δισ. ευρώ έναντι 4.138, δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,3%.

Η Τουρκία είναι πλέον η μεγαλύτερη αγορά ελληνικών προϊόντων με αξία εξαγωγών 702,1 εκατ. ευρώ και έπονται η Ιταλία (613 εκατ. ευρώ) και η Γερμανία (423,7 εκατ. ευρώ), ενώ στην 4η θέση ανέρχεται πλέον με 328 εκατ. ευρώ το Γιβραλτάρ (που αποτελεί έδρα off shore ξένων εμπορικών επιχειρήσεων), ξεπερνώντας έτσι την Κύπρο που μετά τις πρόσφατες εξελίξεις έχει υποχωρήσει στην 6η θέση.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ε.Ε. (27) εμφανίζουν στασιμότητα (0,1%) και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν το 43,4% των συνολικών εξαγωγών, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών το μερίδιό τους ανέρχεται σε 66%.

Αντίθετα, αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφεται στις εξαγωγές προς τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία,) αλλά και προς την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Επιπλέον παρατηρείται συνέχιση της αυξητικής τάσης προς τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική (7,7%), προς τις Αλλες Αναπτυγμένες Χώρες (5,7%), ενώ ξεχωρίζει ο υπερεξαπλασιασμός των –πολύ χαμηλών σε αξία- εξαγωγών προς τη Λατινική Αμερική, κυρίως λόγω της Βραζιλίας.

Από την άλλη πλευρά, μειωμένες εμφανίζονται οι εξαγωγές προς τις Χώρες της Νέας Διεύρυνσης της Ε.Ε. κατά -16,5%, προς τα Βαλκάνια κατά -16,3%, προς τη ΝΑ Ασία κατά -15,6%, προς τη Β.Αμερική κατά -7,9%, προς την Κίνα κατά -10,9% και όσον αφορά τις χαμηλότερες σε αξία εξαγωγές προς τις χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (-28%%) και την Ινδία (-21,7%).

Ελλειμμα ανταγωνιστικότητας

Η τάση αυτή δημιουργεί προβληματισμό στους εξαγωγείς, καθώς συνδυάζεται με μειωμένη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις χάνουν μερίδια στη διεθνή αγορά λόγω του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας που συνδέεται σημαντικά με την έλλειψη ρευστότητας για την προμήθεια πρώτων υλών, αλλά και με το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η αύξηση προέρχεται από τη συνέχιση της ανόδου των εξαγωγών των καυσίμων κατά 18,6%, που αποτελούν πλέον την κυριότερη κατηγορία εξαγώγιμων προϊόντων (39,1% του συνόλου, από 34,4% το 2012), και των αγροτικών προϊόντων κατά 15,3%, που βρίσκονται στην τρίτη θέση με 18,6%. Αντίθετα, μειωμένες εμφανίζονται οι εξαγωγές των πρώτων υλών (-25,9%) και των βιομηχανικών προϊόντων (-6,4%).

Πηγή: efsyn.gr