Ασανσέρ οι αντικειμενικές τιμές

Ο νέος μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων με την τρέχουσα εμπορική τιμή, καθώς και η επέκταση του συστήματος σε όλη την επικράτεια φέρνουν μεγάλες αλλαγές στη φορολόγηση. Οι αντικειμενικές αξίες ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με την τοποθεσία του οικοπέδου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φόρους.

Αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων «βγάζει» ο νέος μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής τους στις εμπορικές τιμές που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα με την ένταξη περιοχών εκτός σχεδίου όπου σήμερα ισχύουν «βασικές αξίες» για οικόπεδα και αγροτεμάχια και «τιμές εκκίνησης» για κατοικίες και κτίσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των αντικειμενικών τιμών που έχει επεξεργασθεί η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν μεγάλες αυξήσεις μέχρι και πάνω απο 100% στα ακίνητα σε «λαϊκές» και μεσαίες περιοχές εντός σχεδίου, καθώς και σε κατοικίες και οικόπεδα σε περιοχές της Αττικής, αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικά και παραθαλάσσια μέρη και κυρίως νησιά.

Ειδικότερα, οι αναπροσαρμογές θα είναι τριών ταχυτήτων, με αύξηση των αντικειμενικών αξιών 30%-50% στις λαϊκές συνοικίες, κυρίως της Αθήνας. Το σκεπτικό είναι ότι η τιμή ζώνης στις περιοχές αυτές είναι πολύ χαμηλότερη, όχι μόνο από την εμπορική τιμή αλλά και από το κόστος οικοδομής.

Πηγή: ethnos.gr