Αποσύνθεση της Ε.Ε. προ των Πυλών

Για να αντιληφθείτε πόσο κακή είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, οι Άγγλοι αποφάσισαν να απονείμουν ένα βραβείο ύψους 100.000 ευρώ σε όποιον παρουσιάσει το καλύτερο σχέδιο εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.
Το βραβείο θα απονείμει το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, το think tank διοργανώνει αυτόν τον πρωτότυπο ομολογουμένως διαγωνισμό, με στόχο να δει πως θα μπορούσε υποθετικά να πραγματοποιηθεί μια συντεταγμένη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ. Το σχέδιο θα πρέπει να χαρτογραφεί επίσης τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα προσαρμοστεί στα νέα γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα που συνεπάγονται της εξόδου αυτής από την Ένωση.

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος από ιδιώτες αλλά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου όπως εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, επενδυτικές τράπεζες, δικηγορικά γραφεία κλπ. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εκπονήσουν ένα προσχέδιο 2.000 λέξεων.

«Είναι καιρός η Βρετανία να ανακαλύψει πως μπορεί να βγει από την Ευρώπη, καθώς και τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας πράξης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΙΕΑ.

Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκές Ένωσης από το 1973.

 Εν τω μεταξύ σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αγγίζοντας τα 2,0747 τρισ. ευρώ το Μάιο, έχοντας αυξηθεί κατά 33,4 δις.ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Σημειώνεται ότι το χρέος της Ιταλίας έσπασε το φράγμα των 2 τρις. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο ανερχόμενο στο 127% του ΑΕΠ της χώρας το 2012παρά τις τεράστιες περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό χρέος, που αποτελεί και την βασική αιτία έκθεσης της χώρας στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί έως το 132% του ΑΕΠ της χώρας έως το τέλος του έτους.

Με βάση τους κανόνες και τις δεσμεύσεις της Ιταλίας απέναντι στην ΕΕ, η χώρα του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να δράσει ώστε να περιορίσει το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ σε βάθος 20ετίας.

Η Τράπεζα Ιταλίας ανακοίνωσε επίσης πως τα έσοδα από φόρους στην Ιταλία διαμορφώθηκαν στα 143,171 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους,ενισχυμένα κατά 0,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πηγή:capital.gr