Καθηγητές με αμοιβή τρία ευρώ την ώρα

Μέσα καλοκαιριού και στα φροντιστήρια της επικράτειας λειτουργούν τα θερινά τμήματα προπαρασκευής των επόμενων υποψηφίων για τις Πανελλαδικές. Σε πολλά βρίσκονται αναρτημένοι, σε περίοπτη θέση, οι πίνακες επιτυχόντων προηγούμενων ετών, ως απόδειξη ότι τα χρήματα του γονιού πιάνουν τόπο, κι ο γιος ή η κόρη βρίσκουν μια θέση στον, χλομό πια, ήλιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μόνο που πίσω από το success, ή έστω ημι-success story της φροντιστηριακής παραπαιδείας, κρύβονται χιλιάδες, συνήθως ανείπωτες, ιστορίες, για μεροκάματα που κατρακυλάνε σε ένα βαρέλι που μοιάζει να μην έχει πάτο, εργοδότες που αγριεύουν όσο η κρίση σφίγγει και εργαζόμενους-λάστιχο, που μετράνε στον εργασιακό τους βίο τουλάχιστον τις διπλάσιες απολύσεις από τα χρόνια απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας των φροντιστηριούχων ΟΕΦΕ, 150.000 μαθητές περνάνε κάθε χρόνο από τα 2.300 φροντιστήρια της επικράτειας, με τα 750 από αυτά να βρίσκονται στην Αττική. Μαθητές των οποίων οι γονείς πληρώνουν με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία τα δίδακτρα, ενώ οι φροντιστηριούχοι μειώνουν τις τιμές για να τους κρατήσουν. Οπως συμβαίνει συνήθως, οι περικοπές μετακυλίονται στις πλάτες του προσωπικού, που αναγκάζεται να υπογράψει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις υπερδιπλάσιες των εκπτώσεων που διαφημίζονται.

Μειώσεις μισθών 50%

Με τις συλλογικές συμβάσεις να έχουν πλέον καταργηθεί, το ωρομίσθιο αφήνεται στις ορέξεις του εργοδότη και στην ανάγκη του καθηγητή για δουλειά, με μισθούς μειωμένους έως και 50%. Στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με το ωρομίσθιο να είναι κάτι λιγότερο από τρία ευρώ την ώρα. Οπως έχουν καταγγείλει οι καθηγητές ξένων γλωσσών μέσα από τον σύλλογό τους, τον «Βύρωνα», οι ιδιοκτήτες σύστησαν πέρυσι το φθινόπωρο «μαϊμού» σωματείο, με συγγενικά τους πρόσωπα, υπογράφοντας συμβάσεις με μειώσεις και περικοπές που φτάνουν το 90% της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης.

Σε αυτή την κατάσταση κανιβαλισμού και κατακερματισμού, οι αγώνες των καθηγητών στα φροντιστήρια για αξιοπρεπή μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς θυμίζουν άλλες εποχές του εργατικού κινήματος, όταν τα στοιχειώδη δικαιώματα που τώρα χάνονται κερδίζονταν με αίμα.

Η υπόθεση των απολυμένων καθηγητών στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη, έχει γίνει γνωστή πέρα από τα όρια του δήμου, μέσα από συνεχείς κινητοποιήσεις, αφισοκολλήσεις, πορείες και παρεμβάσεις στα δύο παραρτήματα. Μια τέτοια παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, από απολυμένους καθηγητές και συναδέλφους τους, με αλληλέγγυους από τη Λαϊκή Συνέλευση Ηλιούπολης, συνδικαλιστές από ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ και πρωτοβάθμια σωματεία. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), εργαζόμενοι που εργάζονταν 8 χρόνια στο φροντιστήριο και συμμετείχαν στη γενική συνέλευση στον χώρο δουλειάς, απολύθηκαν εκδικητικά επειδή αρνούνταν να υπογράψουν ατομικές «συμβάσεις δουλοπαροικίας» όπως τις αποκαλούν, υπερασπιζόμενοι τις ΣΣΕ. Επιπλέον, τους οφείλονται 23.000 ευρώ σε δεδουλευμένα, τα οποία ο ιδιοκτήτης αρνείται να καταβάλει, ενώ του έχει επιδικαστεί πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας. Ανάμεσα στους απολυμένους βρίσκονται πρωτεργάτες του ΣΕΦΚ, που έχουν βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο εκδικητικών διώξεων.

Πηγή: efsyn.gr