Επίθεμα επουλώνει τα φλεβικά έλκη με υπέρηχους

Μια νέα μέθοδο για την επούλωση των πληγών που προκαλούνται από τη φλεβική στάση ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια δημιούργησαν ένα δερματικό επίθεμα, το οποίο επιταχύνει την επούλωση των πληγών στα πόδια με τη χρήση υπερήχων. Τα έλκη αυτά εμφανίζονται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, αλλά και σε ασθενείς που είναι καθηλωμένοι και αποκτούν ανοιχτές πληγές από τσιμπήματα, εγκαύματα κτλ.

Το επίθεμα ζυγίζει μερικά γραμμάρια και παράγει παλμούς σε χαμηλή συχνότητα μέσω μπαταρίας. Οι παλμοί φτάνουν στην πληγή και ενεργοποιούν την παραγωγή κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών, αλλά και την παραγωγή νέου συνδετικού ιστού.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες στις δοκιμές που πραγματοποίησαν σε πέντε ασθενείς με φλεβικά έλκη, το επίθεμα μειώνει σημαντικά το μέγεθος των ελκών σε διάστημα μόλις τεσσάρων εβδομάδων.

«Ο σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε μια συσκευή που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς διαφορετικούς τύπους πληγών για όσο διάστημα χρειάζεται, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες», αναφέρει στην επιστημονική ανακοίνωση ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ Peter Lewin.

«Επίσης, θέλαμε η συσκευή να είναι φορητή και να μπορεί να 'φορεθεί' στο σώμα, γι' αυτό και έπρεπε να διαθέτει μπαταρία. Με τη χρήση της μπορούμε να βελτιώσουμε τη θεραπεία σε κάθε ασθενή ξεχωριστά, ελέγχοντας τις ανεπαίσθητες αλλαγές που πραγματοποιούνται στον ιστό όταν φτάνει σ' αυτόν ο υπέρηχος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συσκευή αναμένεται να επιταχύνει την ανάρρωση των ασθενών μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και να βοηθήσει εκείνους που έχουν εμφανίσει σοβαρές πληγές.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the Acoustical Society of America.