Οι περικοπές ανάβουν φωτιές και ο Δένδιας καλεί σε «εθελοντισμό»

Έκτακτα μέτρα στα δάση για την αποτροπή πυρκαγιών ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη την Τρίτη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά την πύρινη απειλή στη Βαρυμπόμπη. Μιλά για εμπρησμούς και παραδέχεται πως οι περικοπές στα κονδύλια δημιουργούν πρόβλημα και το… στρίβει στον «εθελοντισμό».

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και διέλευσης πεζών στα περιαστικά δάση, από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν κριθεί αναγκαίο.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, αποφασίσθηκε η πλήρης ενεργοποίηση της ΕΛ.ΑΣ με περιπολίες στα δάση, παράλληλα με τις περιπολίες των μοτοσικλετιστών της Πυροσβεστικής, αλλά και ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι η επαγρύπνηση του κρατικού μηχανισμού οφείλει να φτάσει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και πως η «Πολιτεία δεν θα μείνει άπραγη απέναντι στη μείζονα απειλή για τον φυσικό μας πλούτο».

Τόνισε ότι οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση περίπου οι μισές από τις πυρκαγιές των οποίων τα αίτια έχουν εξιχνιασθεί, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επί χάρτου, πάντοτε υπάρχει σχέδιο, στην πράξη όμως… «Άλλοτε από εγκληματική αμέλεια, άλλτε κάτω από αδιευκρίνιστες ή και ύποπτες λόγω της ώρας ή και της περιοχής συνθήκες, όπως παραδείγματος χάρη χθες βράδυ στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, ξεσπούν πυρκαγιές που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του έμψυχου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.  

Υπογράμμισε ότι τα πολύ χειρότερα έχουν αποφευχθεί, χάρη στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών και τον επιτυχημένο συντονισμό από την ηγεσία της Πυροσβεστικής.

ΣΥΡΙΖΑ

Την άποψη ότι «η επανάληψη κάθε χρόνο, σε συχνότητα και ένταση, των δασικών πυρκαγιών στην Αττική, δείχνει ξεκάθαρα πλέον ότι στοχεύουν στη οικοπεδοποίησή της» εκφράζει ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς, προσθέτει ο κ. Αποστόλου, η κυβέρνηση παίζει τον ρόλο του αιφνιδιασμένου παρατηρητή, χωρίς να κάνει κάτι για να τις αντιμετωπίσει και την καλεί άμεσα:

1) Να κυρώσει τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί και μετά να ασχοληθεί με τα προβλήματα που προκύπτουν και

2) να εντοπίσει όλες τις αλλαγές χρήσης εδαφών που έχουν συντελεστεί μετά την ημερομηνία σύνταξης των δασικών χαρτών και να τις κηρύξει, ως έχει συνταγματική υποχρέωση, αναδασωτέες, διαφορετικά συναινεί στην οικοπεδοποίηση του δασικού χαρακτήρα εδαφών.

Και βέβαια οφείλουμε ταυτόχρονα, καταλήγει ο κ. Αποστόλου, να υπενθυμίσουμε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι οι δασικές πυρκαγιές αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένο σχέδιο καταστολής και κυρίως πρόληψης.

Περικοπές

«Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, ειδικά σήμερα, 11 εκατομμύρια πυροφύλακες, ώστε να επιτηρείται στο σύνολό του ο ελληνικός χώρος και να υπάρχει έγκαιρη ειδοποίηση για κάθε πυρκαγιά. Πρέπει να επιστρέψουμε, μέσα από τον εθελοντισμό, στην καθολική συστράτευση των πολιτών απέναντι στον υπαρκτό και παρόντα κίνδυνο, τον κίνδυνο για την ελληνική παράδοση, το ελληνικό περιβάλλον, τη ζωή και την περιουσία», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Αναφορικά με τα μέτρα της Πολιτείας ανέφερε:

«Αποφασίσθηκε η πλήρης ενεργοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας με περιπολίες συνεχείς στα δάση για την πρόληψη και αποτροπή των πυρκαγιών, σε συνδυασμό με τις περιπολίες που πραγματοποιούν φέτος οι μοτοσικλετιστές του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και με τις περιπολίες που θα τελούν κατά το δυνατόν οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο υπουργός άφησε σαφή υπονοούμενα για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, περίπου οι μισές πυρκαγιές, από όσες έχουν εξιχνιασθεί τα αίτια, οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο εμπρησμού από πρόθεση στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 22:45, σε ένα σημείο όπου δεν δικαιολογείται κάποια φυσική αιτία, (μέσα στο δάσος, στο τέρμα της οδού Μίχα), την ώρα που φυσούσαν ισχυροί άνεμοι, ενώ πριν από 17 μέρες είχε εκδηλωθεί και άλλη πυρκαγιά στην ίδια περιοχή και περίπου την ίδια ώρα και πάλι με δυνατό αέρα.

Οι πυρκαγιές αυτές, υπογράμμισε ο υπουργός, είτε οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση, είτε σε εγκληματική αμέλεια, βάζουν σε φοβερή δοκιμασία τις πυροσβεστικές δυνάμεις και μόνο «χάρη στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και τον επιτυχημένο συντονισμό από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, τα πολύ χειρότερα έχουν αποφευχθεί».

Στη Ρόδο οι κάτοικοι ξενύχτησαν έτοιμοι να εκκενώσουν χωριά Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και όπως είπε «έγκαιρα είχα ενημερώσει την ελληνική κοινωνία για τα τεράστια προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε φέτος».

Ευχαρίστησε δε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για την πολύτιμη βοήθεια που παρέχουν καθ' όλη της διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αλλά ιδιαίτερα ευχαρίστησε «τα εκατοντάδες μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που έχουν εγκαταλείψει τις οικογενειακές τους εστίες και έσπευσαν χθες το βράδυ από διάφορα σημεία της Αττικής στους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη», καθώς και «την περιφερειακή αυτοδιοίκηση για την άψογη συνεργασία στην αντιμετώπιση των τελευταίων πυρκαγιών».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, τόνισε:

«Ας γνωρίζει ο κάθε κακόβουλος ότι το ελληνικό κράτος δεν προτίθεται να μείνει άπραγο απέναντι στη μείζονα απειλή για τον φυσικό πλούτο και τη ζωή των πολιτών της πατρίδας μας. Παρακαλώ επίσης θερμά τους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους αυτές τις ημέρες του αυξημένου κινδύνου, ώστε από σφάλμα ή από αμέλεια να μην δημιουργηθεί αιτία καταστροφής».

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, ουσιαστικά βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά παραμένουν στην περιοχή όλες οι δυνάμεις, επειδή υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Newsroom Enet