Τρόμος στη θάλασσα: Χόβερκραφτ έκανε απόβαση σε παραλία γεμάτη κόσμο

Μπορεί η παραπάνω εικόνα να παραπέμπει σε ταινία του Χόλιγουντ όμως είναι άκρως αληθινή και έλαβε χώρα χθες στη Ρωσία και συγκεκριμένα σε δημοφιλές θέρετρο της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ.
Οι λουόμενοι στην παραλία δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν ξαφνικά ένα γιγαντιαίο στρατιωτικό χόβερκραφτ να βγαίνει στη στεριά, δημιουργώντας ένα τεράστιο θαλάσσιο κύμα.
Ένας παραθεριστής κατέγραψε με την κάμερα του το περιστατικό, το οποίο, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, έκανε τον γύρο του κόσμου.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν αργότερα σε τηλεοπτικά δίκτυα ότι άκουσαν ένα εκκωφαντικό θόρυβο, είδαν μεγάλα κύματα και πολλοί άρχισαν να τρέχουν, ωστόσο, η πλειονότητα των λουόμενων έμεινε ψύχραιμη, ακόμη και όταν άντρες του 550 τόνων χόβερκραφτ έκαναν απόβαση στη στεριά και τους διέταξαν να απομακρυνθούν από τη παραλία.
Τελικά, όπως έγινε γνωστό, η θεαματική αλλά και αρκετά τρομακτική «εξόρμηση» του στρατιωτικού αμφίβιου πλοίου στο δημοφιλές θέρετρο ήταν μέρος στρατιωτικής άσκησης ρουτίνας.
«Η προσάραξη σε παραλία είναι κάτι φυσιολογικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ενώ γνωστοποίησε ότι η εν λόγω παραλία ανήκει στο στρατό, σχολιάζοντας ότι οι πολίτες και όχι το χόβερκραφτ ήταν στο λάθος μέρος!

Τι είναι το χόβερκραφτ;

Το αερόστρωμνο ή γνωστό ως χόβερκραφτ (hovercraft) είναι ειδικός τύπος πλοίου που η κίνησή του γίνεται πάνω σε στρώμα αέρος που επιτυγχάνεται με ειδικούς επιπρυμναίους αεροστροβίλους.
Εφευρέθηκε από τον Βρετανό μηχανικό Κρίστοφερ Κόκερελ. Στην αρχή της ναυπηγικής παρουσίας του, ονομάστηκε "αιωροσκάφος", ωστόσο, αυτή η ονομασία δεν διατηρήθηκε.
Τα χόβερκραφτ θεωρητικά δεν παρουσιάζουν "εν κινήσει" (θαλάσσιο) εκτόπισμα (non-displacement craft), όπως επίσης και τα υδροπτέρυγα. Λόγω των αμφίβιων ικανοτήτων τους έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που ξεκινά από μεγάλου μεγέθους στρατιωτικά σκάφη (π.χ. LCAC, Zubr), επιβατηγά/οχηματαγωγά (π.χ SR.N4 Mk3), μέχρι τα μικρότερου μεγέθους σκάφη αναψυχής, ή αγωνιστικά.

Συνεχώς ο ναυπηγικός αυτός τύπος σκαφών βελτιώνεται και πολλά τέτοια σκάφη έχουν προτιμηθεί από πολλές ναυτικές δυνάμεις χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στην εξέλιξη των πλοίων αποβάσεων καθώς και για αμφίβιες επιχειρήσεις και ανάγκες ναρκοπολέμου. Η πρώτη εμπορική εμφάνιση και εκμετάλλευση των χόβερκραφτ ήταν στις πορθμειακές γραμμές μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας.
Σημαντικότατος επίσης υπήρξε ο πολεμικός στόλος των χόβερκραφτς που είχε δημιουργήσει ο τελευταίος Σάχης της Περσίας λίγο πριν την πτώση του, και που αποτελούσε τον φόβο και τον τρόμο σε όλο τον Περσικό τότε και σήμερα Αραβικό Κόλπο, που όμως μετά την μεταπολίτευση του Ιράν και τον Περσοϊρακινό πόλεμο που ακολούθησε, στην αρχή καθηλώθηκε από έλλειψη ανταλλακτικών και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Πρόκειται για τα βρετανικά σκάφη τύπου SR.N6 και BH.7
Στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αυτός ο τύπος πλοίου χαρακτηρίζεται ως "πλοίο ταχείας μεταφοράς" ΠΤΜ.

Πηγή: protothema.gr