Κινητικότητα ασθενών!!

Περί κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων είχαμε ακούσει πολλά μέχρι τώρα. Περί κινητικότητας των ασθενών, μαθαίνουμε τώρα – για την ακρίβεια, τη βιώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς οκτώ νοσοκομείων, οι οποίοι άρον άρον μεταφέρονται από τους χώρους περίθαλψης, όπου βρίσκονταν μέχρι τώρα, σε άλλα νοσοκομεία. Αιτία, το κλείσιμο αυτών των μονάδων. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγεί μεγάλες μονάδες σε Αθήνα («Αμαλία Φλέμινγκ», «Σπηλιοπούλειο» κ.ά.) και Θεσσαλονίκη («Ειδικών Παθήσεων», «Παναγία» κ.ά.) σε οριστική παύση μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην κοινωνία.

Τις ημέρες αυτές, ασθενείς, παρά τη βαρύτητα των προβλημάτων τους, μεταφέρονται με φορεία σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες οι οποίες υποτίθεται θα καλύψουν επαρκώς τις ήδη μεγάλες ανάγκες στον τομέα της Υγείας. Ενας συνδικαλιστής του χώρου, περιγράφοντας αυτό που συμβαίνει, είπε πως «μοιάζει με εικόνες πολέμου, με τους ασθενείς να μην ξέρουν πού και πώς θα μεταφερθούν». Οση υπερβολή και αν έχουν τα λόγια του, δεν ακυρώνουν μια πραγματικότητα που δεν απέχει πολύ απ” όλα αυτά.

Είναι ενδεικτικά τα παραδείγματα προγραμματισμένων χειρουργείων για τα οποία ο ίδιος ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι «είναι πολύ πιθανό πολλά από αυτά να αναβληθούν». Ας μπούμε λίγο στη θέση αυτών των ασθενών που περιμένουν την κρίσιμη ώρα του χειρουργείου ή εκείνων με βαριές ασθένειες οι οποίοι έχουν αναπτύξει μια συγκεκριμένη σχέση εμπιστοσύνης με τους θεράποντες γιατρούς τους. Κανένας δεν θα ήθελε να του συμβεί κάτι τέτοιο.

Κι όμως, τέτοια και άλλα δυσάρεστα αναμένεται να συμβούν. Και όχι μόνο για τους ήδη ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές τις οκτώ μονάδες, αλλά και για όσους χρειαστούν ιατρική βοήθεια το επόμενο διάστημα. Τα συγκεκριμένα νοσοκομεία τίθενται εκτός εφημεριών και ο πολίτης που θα αναζητήσει φροντίδα και περίθαλψη θα βρεθεί σε πραγματικά δύσκολη θέση.

Το θέμα, φυσικά, δεν περιορίζεται στα προβλήματα νυν ή μελλοντικών ασθενών, αλλά αφορά και τους εργαζόμενους στα νοσηλευτικά αυτά ιδρύματα, οι οποίοι θα οδηγηθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Περισσότεροι από 1.800 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι αναμένεται να μπουν σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς, το οποίο για πολλούς αποτελεί τον προθάλαμο απολύσεων, για τον ίδιο τον υπουργό Υγείας αποτελεί μια ενέργεια κάλυψης κενών θέσεων σε άλλα ιδρύματα νοσηλείας. Ο κ. Γεωργιάδης σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση στον τομέα της ευθύνης του. Η πολιτική συμπεριφορά της σημερινής κυβέρνησης δείχνει πως η αξιοπιστία δεν αποτελεί το ισχυρό χαρτί της! Το αντίθετο. Υποσχέσεις δίνονται αφειδώς, για να ακυρωθούν λίγο χρόνο αργότερα, πάντα με κάποια πρόφαση ή δικαιολογία…

Πηγή: efsyn.gr