500.000 στην ομηρία της προσύνταξης

Σε προσυνταξιοδοτική ομηρία αναμένεται να βρεθούν ώς το τέλος του έτους 500.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, περιμένοντας τα χρήματά τους από 1,5 έως 5 χρόνια σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης.

Σήμερα η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι ιδιαίτερα έκρυθμη, καθώς οι αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ έχουν φτάσει στις 440.000, από 380.000 που ήταν στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ το πρόβλημα εντείνει η κινητικότητα, αφού πολλοί εργαζόμενοι θα επιλέξουν τη συνταξιοδότηση (όσοι βρίσκονται πλησίον) από το να λάβουν το 75% του βασικού μισθού.

Απονομή σύνταξης

Επιπλέον για τα ασφαλιστικά ταμεία το πρόβλημα επιτείνει η απόλυση 500 υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 200 είναι από το ΙΚΑ. Το γεγονός αυτό έχει συνέπεια την αύξηση του χρόνου απονομής της σύνταξης από τους 12 μήνες, που ήταν στο ΙΚΑ, σε 15-16 μήνες, ενώ σε περιπτώσεις διαδοχικής σύνταξης, όπως στα επικουρικά ταμεία ΕΤΕΑ (ΙΚΑ) και ΤΕΑΥΕΚ (έμποροι), η αναμονή φτάνει τα 5 χρόνια.

Το διάστημα της μεγάλη αναμονής καλύπτεται απλά με την προσύνταξη που κυμαίνεται από 60% στο Δημόσιο ώς 75% στο ΙΚΑ.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι τα Ταμεία βρίσκονται σε μια άτυπη στάση πληρωμών, με μεγάλους χαμένους τους υποψήφιους συνταξιούχους.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμούν τουλάχιστον 180.000 αιτήματα για κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ στα υπόλοιπα Ταμεία είναι σε εκκρεμότητα περίπου 150.000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ πάνω από 33.000 άτομα περιμένουν το εφάπαξ.

Ο αριθμός των υποψήφιων συνταξιούχων αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο πεντάμηνο, όπου θα ενταθούν οι διώξεις από το Δημόσιο αλλά και τους Οργανισμούς, καθώς όσοι είναι πλησίον της σύνταξης θα την προτιμήσουν (σε συνδυασμό με το μπόνους των τριών ασφαλιστικών ετών) αντί να μπουν στην κινητικότητα, όπου θα λάβουν μόνο το 75% του βασικού τους μισθού.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε αρκετά υποκαταστήματα του ΙΚΑ αντιστοιχούν πάνω από 2.000 αιτήσεις για σύνταξη σε κάθε υπάλληλο.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων, στα Πατήσια τέσσερις υπάλληλοι ασχολούνται με 8.200 υποθέσεις, στον Πειραιά 14 εισηγητές έχουν 25.000 φακέλους και στην Καλλιθέα 4 άτομα έχουν αναλάβει 9.690 αιτήσεις.

Με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής, η κατάσταση έχει ως εξής:

* ΙΚΑ: στα συρτάρια του Ταμείου στοιβάζονται περίπου 155.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 85.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη. Αρκεί να αναφερθεί πως ο χρόνος αναμονής συνήθως είναι 12 μήνες, ενώ στη διαδοχική ασφάλιση προσεγγίζει τους 22 με 24 μήνες.

Μάλιστα μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης μπορεί να μεσολαβήσει ένα 8μηνο για την καταβολή της επικουρικής.

* Στον ΟΓΑ υπολογίζονται 70.000 αιτήσεις από αγρότες που είναι στην αναμονή για τη σύνταξη. Για την έκδοση της απόφασης απαιτούνται έως και 12 μήνες, ενώ αν υπάρχουν πάνω από δύο Ταμεία η καθυστέρηση φτάνει τα δύο χρόνια.

* Στο Δημόσιο η αναμονή ξεκινά από 12 έως 24 μήνες, και μόλις τώρα αρχίζουν να καταβάλλονται συντάξεις στις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τον Μάρτιο του 2012.

* Στη ΔΕΗ η αναμονή ξεπερνά τα δύο χρόνια για τους ασφαλισμένους που αναμένουν να λάβουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας. Στην αναμονή είναι περίπου 2.000 άτομα.

* Στο ΤΑΠΙΤ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή του εφάπαξ για τους σφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώην ΤΑΞΥ η καθυστέρηση πια αγγίζει τον ένα χρόνο, καθώς είναι στην αναμονή πάνω από 5.000 άτομα. Πάνω από 14 μήνες οι καθυστερήσεις για τους φαρμακοϋπαλλήλους. Οι εργαζόμενοι στο μέταλλο περιμένουν 15 μήνες για το εφάπαξ. Στην αναμονή βρίσκονται 2.800 άτομα.

Οργανικά κενά

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Θανάσης Καποτάς επισημαίνει στην «Ε» ότι «σε συνδυασμό με τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, η κατάσταση στα Ταμεία είναι ανησυχητική. Τα οργανικά κενά είναι πάνω από 40% και ό,τι λειτουργεί σήμερα, λειτουργεί μόνο βάσει του φιλότιμου των εργαζομένων. Η έλλειψη προσωπικού, οργάνωσης και μηχανογράφησης έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή παροχών».

Πηγή: enet.gr