Τρέχει και δεν φτάνει ένας στους τέσσερις Έλληνες για το σπίτι του

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ να υπολογίζει τον αριθμό των ανέργων σε 1,4 εκατομμύριο και τον επίσημο (και όχι πραγματικό) δείκτη της ανεργίας να σκαρφαλώνει στο 27,6%, τα στοιχεία για αυτούς που ήταν στην «κόκκινη ζώνη» δυσκολευόμενοι να κρατήσουν το σπίτι τους ήδη από το 2011 μπορεί και να έχουν ξεπεραστεί σήμερα.

Το 24% των ελληνικών νοικοκυριών κινδύνευε από τότε και βάσει των στοιχείων της εθνικής απογραφής πληθυσμού δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα στέγασης!

Αυτό αποκαλύπτει επίσημη έρευνα της Eurostat που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από συλλογή στοιχείων και επεξεργασία το 2013, παρουσιάζεται από την «Κ.Ε.» και δείχνει πόσοι δεν αντέχουν οικονομικά τα έξοδα στέγασης σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Είμαστε «πρωταθλητές», μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών, στο πιο δύσκολο αγώνισμα. Να διατηρήσουμε «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας».

Λόγω της επιδείνωσης της ανεργίας, της πτώσης αμοιβών και της ύφεσης μετά το 2011, είναι βέβαιο ότι τα στοιχεία αυτά έχουν επιδεινωθεί και πλέον στην «κόκκινη ζώνη» όσων δεν αντέχουν τις δαπάνες στέγασης, έχουν προστεθεί κι άλλα νοικοκυριά. Τα στοιχεία μετρούν πόσοι Ελληνες καταβάλλουν για ενοίκιο ή δόση δανείου ποσοστό 40% και άνω από το εισόδημά τους.

Το κριτήριο για δόση δανείου

Δηλαδή το 24% των Ελληνων ξεπερνούσε από το 2011 το κριτήριο για δόση δανείου στο 30% του εισοδήματος που προέβλεπε η ρύθμιση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά όταν την παρουσίασε στη Βουλή, φέτος τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία είναι «επίσημα» και δεν μπορούν να υποτιμηθούν, γιατί βασίζονται στην απογραφή πληθυσμού του 2011. Κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών που θα επεξεργαστούν τα «εισοδηματικά κριτήρια» βάσει των οποίων θα γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων…

Λιγότερα από 10.000 δάνεια σε ακίνητα (περίπου 9.000 στην πραγματικότητα) ενδιαφέρουν άμεσα τις τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες. Διαμαρτύρονται μάλιστα γι' αυτά από το 2011, με αφορμή το «νόμο Κατσέλη» για την προστασία των δανειοληπτών.

Ολα αυτά, όταν ο ένας στους τέσσερις Ελληνες δεν αντέχει τα έξοδα στέγασης, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat -που πέρασε απαρατήρητη- από την άνοιξη φέτος! Το 24% των Ελλήνων δυσκολεύονται να καταβάλουν τη δόση του στεγαστικού δανείου τους και το ενοίκιό τους, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των εισοδημάτων τους. Αυτό δίνει στην Ελλάδα τη θλιβερή πρωτιά (και με μεγάλη διαφορά) μεταξύ 30 χωρών της Ευρώπης και όχι απλά μεταξύ των «27», αφού η Eurostat περιλαμβάνει στοιχεία για την Ελβετία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Η έρευνα βασίζεται στα στοιχεία εθνικής απογραφής των χωρών και τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ακριβή (precise), από τους ειδικούς της Eurostat. Δεν πρόκειται δηλαδή για απλό στατιστικό δείγμα, αλλά για ερωτήσεις που απαντήθηκαν κατά τη συλλογή στοιχείων απογραφής του πληθυσμού στην Ελλάδα, το 2011.

Ανάλογα με το εισόδημα

Τα στοιχεία εστιάζουν στις συνθήκες στέγασης ανά κατηγορία, ανάλογα με το εισόδημα. Ο πρώτος πίνακας που δείχνει την οικονομική δυνατότητα στέγασης (κόστος στέγασης σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα – affordability) αποτυπώνει την κατακόρυφη πτώση της ικανότητας των Ελλήνων να εξυπηρετούν το δανεισμό τους ή να πληρώνουν ενοίκιο.

Ενώ οι νεαροί Δανοί είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα το 2010, η έρευνα αναδεικνύει ότι οι Ελληνες από το 2011 μπήκαν σε περιπέτειες, με απότομο άλμα των δαπανών τους όσον αφορά τη δυνατότητα τους να έχουν κατοικία.

Εικάζεται ότι αφού η ανεργία αυξήθηκε αλματωδώς, ενώ οι αμοιβές μειώθηκαν περισσότερο πέρυσι και φέτος, η εικόνα αυτή έχει επιδεινωθεί σοβαρά, με πολλούς δανειολήπτες να κάνουν αιματηρές θυσίες για να διατηρήσουν την κατοικία τους.

Πηγή: enet.gr