Νόμος – έκτρωμα για τα διατηρητέα κτήρια και τα μνημεία

Εξωφρενικά σκανδαλώδης είναι η ρύθμιση που καταργεί την αρχιτεκτονική μελέτη στα διατηρητέα κτήρια και τα μνημεία. Στον πρόσφατο νόμο για τα αυθαίρετα, ψηφίστηκε διάταξη που επιτρέπει «εργασίες μικρής κλίμακας» στις όψεις και στο εσωτερικό των κτηρίων σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας, χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας και εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη. Αρκεί απλώς η υπογραφή ιδιώτη μηχανικού.

Φανταστείτε δηλαδή, όπως υποστηρίζουν οι αρχιτέκτονες, τις αισθητικές φρικαλεότητες που μπορεί να γίνουν εάν εφαρμοσθεί στην πράξη αυτός ο νόμος: εσωτερική ανακαίνιση, χωρίς άδειες και αρχιτεκτονικές μελέτες, στην Ακαδημία Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη, επένδυση αλουμινίου στη Βουλή, σπίτια με τζαμαρίες στο Πήλιο και στις Κυκλάδες, είναι μερικά από τα παραδείγματα που σοκάρουν.

Δικαίως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων του Νομού Αττικής αντιδρά έντονα στην προοπτική ολοκληρωτικής καταστροφής, η οποία απειλεί πλέον σοβαρά την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά σε όλους τούς χαρακτηρισμένους με Προεδρικά Διατάγματα παραδοσιακούς οικισμούς και τα διατηρητέα κτήρια της χώρας. Οσα πρόλαβαν δηλαδή να γλιτώσουν από τη βαρβαρότητα της άμετρης ανοικοδόμησης και της αντιπαροχής, της ανιστόρητης αρχιτεκτονικής προσέγγισης και της πρωτοφανούς αισθητικής ασχήμιας, που επικράτησαν στον τόπο επί πολλές δεκαετίες.

Η επίμαχη διάταξη εντάσσεται προφανώς στην ίδια λογική περί «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων, την οποία επιβάλλει η τρόικα ως αναγκαία προϋπόθεση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία. Τι όμως εξυπηρετεί στην πράξη η ιδιότυπη αυτή απελευθέρωση-κατάργηση της αρχιτεκτονικής εργασίας σε τόσο ευαίσθητους τομείς;

«Συντεχνιακούς και πελατειακούς λόγους» καθώς και την ενίσχυση της αυθαιρεσίας, καταγγέλλει ο σύλλογος αρχιτεκτόνων. Η ειρωνεία είναι ότι η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νέο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων! Αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, το Δημόσιο θα βγει χαμένο, καθώς στις μικρές εργολαβίες δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση ημερομισθίων και εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία!

Το κυρίαρχο θέμα εδώ είναι η αδιανόητη κυβερνητική επιλογή να αφήσει παντελώς απροστάτευτο και το τελευταίο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιλογή που έγινε εσκεμμένα, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν ενήμερη, ύστερα από αναλυτικό ρεπορτάζ της «Ε», για τις ολέθριες επιπτώσεις του συγκεκριμένου μέτρου στην ιστορική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία οικισμών και κτηρίων, που χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα. Πρόκειται καθαρά για ακόμη ένα κρατικό έγκλημα εκ προθέσεως, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα. Ποιος θα πάρει πίσω αυτό το έκτρωμα;

Πηγή: enet.gr