«Ψηφιακά» χάπια για ηλικιωμένους που ξεχνούν να πάρουν τα φάρμακά τους

Όσοι έχουν ηλικιωμένους συγγενείς που ξεχνούν να πάρουν τα χάπια τους, σύντομα θα έχουν στη διάθεσή τους έναν τρόπο που θα τους απαλλάσσει από την ανησυχία. Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν «ψηφιακά» χάπια, τα οποία όταν λαμβάνονται από τον ασθενή στέλνουν μήνυμα μέσω αισθητήρα που διαθέτουν στο εσωτερικό τους.

Ο αισθητήρας ενεργοποιείται μόλις έρθει σε επαφή με τα οξέα του στομάχου και συνδέεται με επίθεμα που φορά ο ασθενής, το οποίο λαμβάνει το μήνυμα. Το μέγεθος του αισθητήρα δεν ξεπερνά εκείνο ενός κόκκου άμμου, ενώ μαζί του υπάρχουν επίσης μαγνήσιο και χαλκός, ώστε να δημιουργείται ηλεκτρικό κύκλωμα και ο αισθητήρας να τροφοδοτείται με ενέργεια.

Όπως αναφέρει η Daily Telegraph, το ψηφιακό χάπι σχεδίασε ο Andrew Thompson από την αμερικανική εταιρεία Proteus Digital Health και έχει δοκιμαστεί ήδη από γνωστή φαρμακευτική εταιρεία ως συμπληρωματική θεραπεία στην αγωγή για την υπέρταση.

Σύντομα θα ξεκινήσουν και δοκιμές στη Βρετανία με χάπια για την καρδιά, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον τα ψηφιακά χάπια θα χρησιμοποιούνται κανονικά και όχι μόνο συμπληρωματικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Lionel Tarassenko από το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, τα ψηφιακά χάπια δεν προδίδουν την ιδιωτική ζωή των ασθενών, επειδή ο ρόλος τους είναι να ενημερώνουν τους συγγενείς των ανθρώπων που κινδυνεύουν να χάσουν τη ροή της θεραπείας τους.

«Συχνά, οι ηλικιωμένοι πρέπει να παίρνουν από έξι έως και οκτώ χάπια τη μέρα. Όταν όμως ξεχνούν κάποια από αυτά θέτουν σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους και αυτό οι συγγενείς τους θα θέλουν να το ξέρουν», είπε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα.