Στα συρτάρια υπουργείων και φορέων του Δημοσίου λιμνάζουν 1,4 δισ. ευρώ, αντί να έχουν διοχετευτεί στην αγορά, την ώρα που οι επιχειρήσεις έχουν στεγνώσει από ρευστό.
Οπως δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έχει εγκρίνει μεν τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 5,7 δισ. ευρώ (το 71% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών).
Ωστόσο, έως τις 30 Αυγούστου στην αγορά είχαν φτάσει μόλις τα 4,3 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα 1,4 δισ. ευρώ σκοντάφτουν στη γραφειοκρατία των υπηρεσιών του Δημοσίου που δεν εγκρίνουν την αποπληρωμή των χρεών.
Κωλυσιεργούν
Δηλαδή, την ώρα που η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, οι διάφοροι φορείς του Δημοσίου κωλυσιεργούν την επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την προηγούμενη Τρίτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς, τόνισε ότι εάν επιστραφούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και προχωρήσει παράλληλα η παροχή ρευστότητας μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης, ύψους 2 δισ. ευρώ, η αγορά θα πάρει μεγάλη ανάσα.
Εύκολα καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι το να λιμνάζει περίπου 1,5 δισ. ευρώ στα ταμεία των υπουργείων αποτελεί πολυτέλεια -αν όχι έγκλημα για την ελληνική οικονομία- την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την παροχή ρευστότητας ύψους 2 δισ. ευρώ μέσω των τραπεζών.
Οι φορείς έως το τέλος Αυγούστου είχαν αποδεσμεύσει μόλις το 53% των συνολικών πόρων που προβλέπονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,3% του ΑΕΠ.
Ο μεγαλύτερος «μπαταχτσής» του Δημοσίου παραμένει το υπουργείο Υγείας, με τα μεγαλύτερα χρέη αλλά και την περισσότερη καθυστέρηση. Το υπουργείο έχει λάβει από το ΓΛΚ 2,3 δισ. ευρώ και έχει διοχετεύσει στους ιδιώτες μόλις 1,7 δισ. ευρώ. Οπως δείχνουν αναλυτικά τα στοιχεία από τα 750 εκατ. ευρώ που παραμένουν στο ταμείο των φορέων της Υγείας, τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, αν και έχει λάβει ήδη 1,2 δισ. ευρώ.
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς με τα 1,15 δισ. ευρώ που έχουν εισπράξει από το ΓΛΚ έχουν ήδη αποπληρώσει χρέη ύψους 966 εκατ. ευρώ.
Ο αμέσως επόμενος κακοπληρωτής από την πλευρά του Δημοσίου είναι οι φορείς του υπουργείου Εσωτερικών. Οι ΟΤΑ έχουν πληρώσει μόλις το 50% των χρημάτων που έχουν πάρει από το ΓΛΚ. Δηλαδή, ενώ έχει χρηματοδοτηθεί με 736 εκατ. ευρώ, έχει πληρώσει 379 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν το υπουργείο Εργασίας, που η χρηματοδότησή του έχει φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ και έχει πληρώσει μόλις 837 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που ενώ έχει λάβει 14,6 εκατ. ευρώ έχει πληρώσει μόλις 2 εκατ. ευρώ, και το υπουργείο Ανάπτυξης, που εισέπραξε από το ΓΛΚ 122 εκατ. ευρώ και πλήρωσε 32 εκατ. ευρώ.
Μόνος καλοπληρωτής είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που με τα 485 εκατ. ευρώ που έχει λάβει αποπλήρωσε χρέη 443 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται εξοπλιστικές δαπάνες).
Πηγή: enet.gr