Κύμα προσφύγων από τη Συρία σαρώνει τη Μεσόγειο

Δραματική αύξηση στους πρόσφυγες από τη Συρία που διασχίζουν τη Μεσόγειο και φθάνουν στην Ιταλία καταγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Περίπου δύο εκατομμύρια Σύροι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε χώρες της Μέσης Ανατολής από την έναρξη της κρίσης πριν από δυόμισι χρόνια. Τώρα, όμως, η κρίση αρχίζει να επηρεάζει και την Ευρώπη.
Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, τις τελευταίες 40 ημέρες έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές, 3.300 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 230 ασυνόδευτα παιδιά.
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Σουηδίας, της μόνης ευρωπαϊκής χώρας που έχει υποσχεθεί να προσφέρει άσυλο στους Σύρους πρόσφυγες, ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στις επισκέψεις Σύρων πολιτών στις σουηδικές πρεσβείες στη Μέση Ανατολή. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πολλοί Σύροι πιστεύουν εσφαλμένα ότι μπορούν να αιτηθούν άσυλο πριν φτάσουν στη Σουηδία.
Παραμένει ασαφές το εάν η αυξημένη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη σχετίζεται με την κρίση που ξέσπασε για τη χρήση χημικών όπλων. Η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει πάντως ότι, από τους 4.600 Σύρους που έφτασαν στην Ιταλία διά θαλάσσης από τις αρχές του χρόνου, τα δύο τρίτα έφτασαν τον Αύγουστο.
Οι περισσότεροι από αυτούς ταξίδεψαν μέσω Αιγύπτου ή Τουρκίας, ενώ ορισμένοι είναι Παλαιστίνιοι που γεννήθηκαν στη Συρία.