Γονίδιο σταματά την εξάπλωση του ιού του AIDS

Επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα γονίδιο που φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει την εξάπλωση του ιού HIV του AIDS στο σώμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Mike Malim του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του King’s College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", δήλωσαν ότι το γονίδιο, που ονομάζεται ΜΧ2, φαίνεται να παίζει ρόλο-κλειδί στον τρόπο που ο ιός HIV ελέγχει τα ανθρώπινα κύτταρα και η ανακάλυψή του θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέου τύπου μη τοξικών φαρμακευτικών θεραπειών, οι οποίες θα αξιοποιούν τις φυσικές άμυνες του ασθενούς και θα τις κινητοποιούν κατά του ιού.

Παρόλο που απαιτούνται πολλά ακόμα χρόνια έρευνας, ο Malim χαρακτήρισε την ανακάλυψη «υπερβολικά ενδιαφέρουσα» και είπε ότι προωθεί την κατανόηση των επιστημόνων για το πώς ο ιός HIV αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περίπου 34 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως -κυρίως στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες- έχουν μολυνθεί με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS. Ωστόσο, αν και υπάρχουν πλέον πολλά φάρμακα που επιτρέπουν στους ασθενείς να ζουν πολλά χρόνια και με ικανοποιητική ποιότητα ζωής, συχνά έχουν παρενέργειες, ενώ ο ιός μπορεί να αναπτύξει σταδιακά αντοχή με τη μακρόχρονη φαρμακευτική θεραπεία.

Στη μελέτη, οι ερευνητές έκαναν πειράματα με δύο ομάδες ανθρώπινων κυττάρων στο εργαστήριο, στα οποία εισήγαγαν τον ιό HIV. Στη μία ομάδα είχε ενεργοποιηθεί το γονίδιο ΜΧ2 και στην άλλη όχι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στα κύτταρα που είχε απενεργοποιηθεί το γονίδιο, ο ιός πολλαπλασιάστηκε και εξαπλώθηκε, ενώ στην ομάδα όπου ήταν ενεργό το ΜΧ2 ο ιός δεν κατάφερε να πολλαπλασιαστεί και να παράγει νέους ιούς ώστε να επεκταθεί.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως στο μέλλον ίσως αναπτυχθεί ένα μόριο που θα μιμείται το ρόλο του συγκεκριμένου γονιδίου ή θα μπορέσουν να δημιουργηθούν νέα φάρμακα που θα ενεργοποιούν το γονίδιο στον οργανισμό του ασθενούς.

Πηγή: Reuters