Εκατόμβη στο Μεξικό από τη θεομηνία

Στους 97 ανέρχονται οι νεκροί από τη σφοδρές καταιγίδες που πλήττουν από την αρχή της εβδομάδας το Μεξικό, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας.

Στη Λα Πιντάδα, κοντά στις ακτές του Ειρηνικού, κατολίσθηση σχεδόν «κατάπιε» την πόλη. Ανασύρθηκαν τουλάχιστον 15 πτώματα, ενώ περίπου 70 κάτοικοι φέρονται ως αγνοούμενοι.

Η τροπική καταιγίδα Μανουέλ, που την Πέμπτη μετατράπηκε σε τυφώνα, έχει μετακινηθεί τώρα προς τα βόρεια, αναγκάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους στην πολιτεία Σιναλόα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στην ηπειρωτική χώρα, ο «Μανουέλ» έφερε καταρρακτώδεις βροχές ενώ οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 120 χιλιομέτρων την ώρα προκαλώντας σαρωτικές πλημμύρες στη Σιναλόα.

Τα σχολεία στην περιοχή παρέμειναν κλειστά, ενώ ένα ψαροχώρι εκκενώθηκε καθώς πλησίαζε ο Μανουέλ.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τον τυφώνα, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μάριο Λόπεθ Βαλντέθ.

Στη συνέχεια ο τυφώνας άρχισε να χάνει ισχύ, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, και υποβαθμίστηκε ξανά σε τροπική καταιγίδα, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να σταματήσει πριν από το Σαββατοκύριακο.

Παρόλ' αυτά οι καιρικές συνθήκες προβλέπεται ότι θα παραμείνουν δύσκολες και τις επόμενες ημέρες, καθώς προ των πυλών βρίσκεται νέος τυφώνας.

Με τις ακτές του Κόλπου να έχουν πληγεί από τον τυφώνα Ίνγκριντ, την περασμένη εβδομάδα ήταν η πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του '50 που το Μεξικό είχε να αντιμετωπίσει δύο τόσο μεγάλους τυφώνες ταυτοχρόνως.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα το τουριστικό θέρετρο Ακαπούλιο και οι γύρω περιοχές δέχτηκαν το χειρότερο «χτύπημα» από τον «Μανουέλ».

Πλιατσικολόγοι εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και λεηλάτησαν καταστήματα, ενώ πολίτες στα προάστια του Ακαπούλκο κατήγγειλαν ότι αφέθηκαν στην τύχη τους.

Κάτοικοι της Λα Πιντάδα, ένα απομακρυσμένο χωριό 600 κατοίκων βορειοδυτικά του Ακαπούλκο, περιέγραψαν το πώς οι λάσπες έθαψαν τα σπίτια τους το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας την ώρα που διεξάγονταν εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα της ανεξαρτησίας.

Η κατολίσθηση έκοψε στα δύο το χωριό, καταστρέφοντας την εκκλησία, το σχολείο και το νηπιαγωγείο.

«Τρώγαμε την ώρα που χτύπησε ο τυφώνας και όταν το βουνό κατέρρευσε τα σπίτια παρασύρθηκαν και ο ήχος των ανέμων έγινε δυνατότερος», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της περιοχής. Μία 17χρονη μάλιστα περιέγραψε τον ήχο ως «απαίσιο, χειρότερο από βόμβα».

Οι πλειονότητα των κατοίκων έχουν εγκαταλείψει την περιοχή με ελικόπτερο.

Πηγή: ethnos.gr