Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για τουριστική ανάπτυξη & Στο Leader τέσσερα έργα

Τις νέες τεχνολογίες αξιοποιεί ο Δήμος Έδεσσας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογεί την υλοποίηση έργου ψηφιακής τεχνολογίας, με τίτλο: «Ψηφιακό ταξίδι στις υδάτινες διαδρομές της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Δήμου Έδεσσας».

Το έργο, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής ξενάγησης στον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής, διαδραστική προβολή των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής και ψηφιακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των επισκεπτών, όπως κάρτα επισκέπτη, ψηφιακό εισιτήριο και ηλεκτρονική ατομική ξενάγηση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προβολή και αξιοποίηση της Ζώνης Νερού της πόλης της Έδεσσας, που οριοθετείται από τους Καταρράκτες και το Βαρόσι, ενώ σημαντικό πλαίσιο αναφοράς του έργου αποτελούν η λίμνη Βεγορίτιδα, ο παραδοσιακός οικισμός του παλαιού Αγίου Αθανασίου και το Χιονοδρομικό Κέντρο.

Όπως σημειώνει ο Δήμος, το έργο αποτελεί ένα από τα στοιχεία του γενικότερου σχεδιασμού για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ έχει αλληλεπιδράσεις και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα με έργα που ήδη υλοποιούνται.

Στο πρόγραμμα Leader εντάσσονται τέσσερα έργα του Δήμου Ιωαννιτών και το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρουν το δρόμο της υλοποίησης.

Πρόκειται για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στο παλιό δημοτικό σχολείο και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στον οικισμό Χαροκοπίου με προϋπολογισμό 330 χιλιάδες ευρώ.

Αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης είναι οι απαραίτητες εργασίες, για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου κάτω από το παλαιό Δημοτικό Σχολείο καθώς και κοινόχρηστων χώρων εντός του οικισμού της Τ.Κ. Χαροκοπίου Δήμου Ιωαννιτών.

Στον χώρο δράσης υπάρχουν τρία κτίρια με πολιτιστική ιδιότητα , η εκκλησία του χωριού, το πνευματικό κέντρο και το παλαιό δημοτικό σχολείο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον .

Οι δράσεις σκοπεύουν στην ανάδειξή τους και στην αναβάθμιση της περιοχής με τις συνολικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην μελέτη.

Με την ολοκλήρωσή του επιτυγχάνεται ουσιώδης ενοποίηση και ανάδειξη του πυρήνα του οικισμού «Κεντρική πλατεία – Εκκλησία – Δημοτικό Σχολείο».

– «Εκσυγχρονισμός και Ανάπτυξη Τουριστικής Προβολής του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών» με προϋπολογισμό 43.390 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την εκτύπωση υλικού για την προβολή της πόλης των Ιωαννίνων και την μετάφρασή του σε τρεις τουλάχιστον ξένες γλώσσες. Περιλαμβάνει ακόμη ψηφιακό υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό του γραφείου τουρισμού.

– «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση Περιοχής Οχυρών Μπιζανίου» με προϋπολογισμό 45 χιλιάδες ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την δημιουργία ενός λιθόστρωτου μονοπατιού που οδηγεί από το σημείο που τελειώνει ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος και ακολουθεί την χάραξη του χωμάτινου μονοπατιού ως το υψηλότερο σημείο του λόφου όπου βρίσκεται ένα πολύ καλά σωζόμενο τμήμα των οχυρών.

Προβλέπεται ακόμη η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων με ιστορικές αναφορές στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα οχυρά στην άμυνα των θέσεων του τουρκικού στρατού.

– «Κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) στον οικισμό Λυκοστόμου» με προϋπολογισμό 54 χιλιάδες ευρώ.

Το γήπεδο θα κατασκευαστεί σε δημοτική έκταση και θα αποτελέσει πόλο έλξης για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων.