Έρχεται καθολικό εμβόλιο για όλα τα στελέχη της γρίπης

Πιο κοντά στην ανακάλυψη ενός καθολικού εμβολίου που θα προστατεύει απ’ όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης βρίσκονται οι επιστήμονες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Ειδικότερα, επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι ορισμένα CD8 T κύτταρα προστατεύουν τους ανθρώπους από τον ιό της γρίπης, ανεξαρτήτως στελέχους.

«Ήδη γνωρίζαμε πώς να κάνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει CD8 T κύτταρα με τον εμβολιασμό», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ajit Lalvani.

«Τώρα που ξέρουμε ότι αυτά τα T κύτταρα προστατεύουν από τον ιό της γρίπης, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα εμβόλιο που να εμποδίζει τα συμπτώματα και τη μετάδοση του ιού. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τα περιστατικά της εποχιακής γρίπης ετησίως και να προστατέψει τους ανθρώπους από μελλοντικές πανδημίες», ανέφερε ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές ανέλυσαν τα T κύτταρα 300 εθελοντών κατά τη διάρκεια της πανδημίας της γρίπης των χοίρων το φθινόπωρο του 2009.

Όπως διαπίστωσαν, τα άτομα που δε νόσησαν σοβαρά από την γρίπη είχαν περισσότερα CD8 T κύτταρα όταν ξέσπασε η πανδημία.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει τα CD8 T κύτταρα ως απάντηση στη συνηθισμένη εποχική γρίπη. Σε αντίθεση με τα αντισώματα, τα κύτταρα αυτά στοχεύουν στον πυρήνα του ιού, ο οποίος ακόμα και στα νέα πανδημικά στελέχη παραμένει αμετάβλητος», επισήμανε ο Δρ. Lalvani.

«Η πανδημία του 2009 μας έδωσε μια μοναδική ευκαιρία για να διεξάγουμε ένα φυσικό πείραμα και να εξετάσουμε αν τα T κύτταρα μπορούν να μας προστατέψουν από νέα στελέχη γρίπης, τα οποία δεν έχουμε ξανασυναντήσει και για τα οποία δεν έχουμε αντισώματα», επισημαίνουν στη μελέτη τους οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Lalvani θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει ένα νέο, καθολικό εμβόλιο γρίπης.

Τα υφιστάμενα εμβόλια γρίπης βασίζονται σε εκτιμήσεις σχετικά με το ποια στελέχη ενδέχεται να εμφανιστούν κάθε εποχή. Περίπου 250.000 με 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από εποχική γρίπη.